Fashion Week: Irregular Polygons, revija dizajnerke Ane Trosic Trajkovic

by | 1 novembra, 2016

U okviru jubilarnog 40. Belgrade Fashion Week-a, sinoć je održana autorska revija “Irregular Polygons” Ane Trošić Trajković.

Foto: Nikola Trajković

Foto: Nikola Trajković

Ova kolekcija predstavlja svojevrsni ogled na temu miksa dva naizgled nespojiva umetnička pravca – minimalizma i apstraktnog ekspresionizma, koje je svojim celokupnim delom jedini uspeo da objedini američki umetnik Frank Stella.

Ovaj umetnik, kao i dualizam tokom razlicitih faza njegovog bogatog stvaralaštva, dizajnerki su posluzili kao inspiracija za kolekciju jesen/zima 2016/17.
Pored geometrijskog pristupa prilikom definisanja formi, silueta i konstrukcija u kolekciji,

Ana ovoga puta odlazi korak dalje u eksploataciji sebi zadate teme, tako da su svi zastupljeni printovi rezultat manipulacije oblika sa Stelinih slika i skulptura,
nastali njihovom rotacijom i repeticijom na dvodimenzionalnoj površini.

Foto: Nikola Trajković

Foto: Nikola Trajkovi

Kao i sam Stellin rad, ova kolekcija predstavlja link izmedju minimalizma i apstraktnog ekspresionizma što se, između ostalog, ogleda i u koloritu. U tom smislu, zastupljen je veliki spektar boja, od osnovnih i čistih, preko fluo do pastelnih tonova,
kojima dinamiku dodaju optičko-iluzionisticki efekti u detaljima. Kada su materijali u pitanju, zastupljeni su svila, pamuk i viskoza, kao i neopren, vinil i vestačka krzna, dotatno dizajnirani štampom i vezom.

Stelin moto„What you see is what you see“, kojim zaokruzuje svoj pristup u stvaralaštvu, Ana ovom „ready to wear“ kolekcijom prenosi na odevni predmet.
„Umetnost nema skrivenu duboku poruku, niti se među oblicima kriju neke, na prvi pogled, nevidljive forme. Umetnost je tu da oplemenjuje svojom estetikom kao takvom, zato je kolekcija namenjena upravo onoj ženi koja tu estetiku prepozna“, izjavila je Ana Trošić Trajković nakon sinoćne revije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.