Telo kao tema diskusije – gde je granica između mršavog i gojaznog

Piše: Tijana Jovanović, modna urednica

Toliko često čujemo zlurade komentare na žensko telo i to najčešće od strane samih žena da nam nije nimalo čidno kada se dogodi novi incident na zadatu temu. Sve što ne potpada pod ofinger građu bez imalo naznaka oblina, ili jedva punoletno, besprekorno žensko telo po standardima modernog društva izgleda nije prihvaćeno.

Poslednji incident na ovu temu dogodio se kada je poznata komičarka, Ejmi Šumer, pokazala svoje obline na naslovnoj strani InStyle magazina. Ejmi se za aktuelni broj poznatog ženskog magazina fotografisala u kupaćem kostimu. Iako izgleda sjajno, kao i svaka druga žena iz komšiluka, sa ulice, iz stvarnog života, neki su ipak optužili uredništvo za jako lošu odluku.

Foto: @amyschumer

Naime kreatorka kupaćih kostima, Dena Dugan, poručila je: „Ma dajte! Zar niste mogli da nađete nekog prikladnijeg? Nije svako za kupaći kostim.“ Nakon što je Ejmi nazvala prasetom, u svoju odbranu rekla je da svako ima pravo na mišljenje i da je to sloboda govora. Izjavila je: „Muka mi je što mediji pokušavaju da prikažu debele ljude kao normalne. To nije zdravo niti lepo.“

Jedna od reakcija na njenu izjavu bilo je i pitanje: „Objasnite mi molim vas da li vi kao dizajner kupaćih kostima odbijate mušterije zato što kupaći kostimi nisu za njih?!“, na šta je usledio Denin odgovor: „Ja ne prodajem plus size kostime!“

Pročitajte i…Pitale ste nas: Skinny, baggy, ultra šik…kakav džins da odaberem?

Kliknite na sledeću stranu…

Ovo je zaista uvredljivo, čak i za modnu industriju. Da li je zaista nezdravo izgledati kao prosečna žena? Mi nismo primetili da je Ejmi nezdravo gojazna i gde je uopšte granica? Da li je modni svet toliko iskrivio sliku žene iz svakodnevnog života da više i ne vidimo dalje od naslovnih strana i piste? Procenat žena koje se bave nekom vrstom javnog posla je zapravo toliko mali u odnosu na ostatak sveta da se ponekad pitamo kako ta manjina diktira šta je to dobar izgled, ponašanje, stil života ili bilo šta drugo.

Foto: @instylemagazine

Mi volimo normalne obline, slatke male nepravilnosti koje nas čine ljudskim bićima i zapravo nama onakvima kakvi jesmo – posebni. Nemamo ništa protiv modela, diva i ostalih „savršenih“ žena, ali ni protiv prave, prirodne lepote. Drago nam je što je Ejmi, kao predstavnica svih nas odabrana da, u kupaćem kostimu ukrasi ovu naslovnu stranu.

 

 

Jedno reagovanje na “Telo kao tema diskusije – gde je granica između mršavog i gojaznog”

  1. Ljupka kaže:

    Ejmi je inteligentni, otresiti i duhoviti mangupac, a i rasna zgodna zenska,…toliko…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.