U toku je upis u Školu za novinare – Jasmina Ubiparip: Sa polaznicima ću pričati o tome kakvu vrednost štampa ima u digitalno doba!

by | 21 februara, 2017

Prolećni semestar Škole za novinare i urednike u Color Press Grupi počinje u subotu 4. marta. Ovog semestra biće upisana 22. generacija Škole.

Color Press Grupa kao najveći izdavač magazina u regionu sa 64 izdanja i 11 internet portala i 70 konferencija i različitih događaja u 6 republika bivše Jugoslavije, svake godine zapošljava određen broj novih novinara i urednika koji kasnije rade na nekom od projekata i izdanja unutar grupe. Prednost pri zapošljavanju imaju kanidati koji prođu Školu za novinare i urednike CPG u kojoj polaznici kroz 55 časova u toku tri meseca prolaze sve najznačajnije segmente rada unutar sistema kompanije i prilagođavaju se za način rada u showbizz i lifestyle magazinima čijim izdavanjem se CPG bavi.

Iz svake generacije 4-5 najuspešnijih polaznika dobije posao u CPG. Sve informacije o upisu pronađite na zvaničnom sajtu www.novinarskaskola.rs

Razgovarali smo sa Jasminom Ubiparip, zamenicom glavne i odgovorne urednice magazina „Lepota i zdravlje“ i jednom od dugogodišnjih predavača u Školi za novinare i urednike Color Press Grupe:

Da li su prethodni polaznici CPG škole za novinare i urednike imali više entuzijazma za rad u štampanim ili onlajn medijima?

– Iako smo danas svi stalno onlajn i oslanjamo se, naravno, na onlajn medije da nam obezbede što bržu informaciju, kada je magazinsko novinarstvo u pitanju, polaznici CPG škole još uvek češće priželjkuju rad u štampanim medijima. Štampa i dalje ima prestižnu poziciju – lepo je držati u rukama i čitati na papiru ono što smo napisali. Kada je odštampano, kao da smo napisanom dali veću vrednost i težinu. U štampanim medijima tekstovi su pažljivo odabrani, priređeni, redigovani, opremljeni, lektorisani, korigovani. Sve je to u onlajn novinarstvu, nažalost, još uvek veoma retko. Tu je najčešće brzina najvažniji kvalitet. Zatim, kada pričamo o štampi, tu je i dizajn – mnogo se razmišlja o tome kako će tekst na papiru izgledati, uz kakve će fotografije najbolje doći od izražaja.To je ta „trešnjica“ na vrhu torte.

Kako vi danas vidite tu „bitku“ između printa i onlajna, s obzirom da magazin „Lepota i zdravlje“ uspešno posluje na oba kanala?

– Veoma su važni i print i onlajn i svaki od ovih medija čitaocu nudi poseban kvalitet. Kao čitalac, onlajn izdanje ću uvek izabrati kada želim da „skeniram“ informacije, da saznam što više za što manje vremena, šta se i gde dešava, ili, pak, ako sam u potrazi za razbibrigom. Ali, print je taj od kojeg očekujem da mi ponudi objašnjenje i da da smisao svim tim informacijama koje sam pročitala na onlajnu i nisam znala u koje „fioke“ da ih smestim. U print izdanju urednik je za mene – iz mnoštva dešavanja – probrao najvažnije, jasno i pregledno ih poređao po rubrikama i dao mi je objašnjenja – pojedinačne događaje sklopio je u širu sliku. Eto, zašto su oba medija važna.

Čemu ćete vi posvetiti najveći deo svog časa i šta polaznici mogu da očekuju?

– Pored toga što se uvek radujem mogućnosti da upoznam buduće kolege i čujem njihove utiske o magazinu u čijem timu radim, plan mi je da pričamo o tome šta je, zapravo, posao urednika lifestyle magazina danas. I koju specifičnu vrednost imaju štampana izdanja u digitalno doba.

Časove grupama od 12 do 15 polaznika drže dugogodišnji urednici, redaktori i novinari Color Press Grupe Lidija Ćulibrk, Jelena Bačić-Alimpić, Robert Čoban, Mirjana Pantoš, Angelina Čakširan, Aida Bajazet, Žikica Milošević, Jasmina Ubiparip, ali i kolege iz drugih medija: Aleksandar Filipović, Jakša Šćekić, Marina Kosanović, Vesna de Vinča, Eržika Pap Reljin, Branka Opranović i mnogi drugi.

Časovi se održavaju subotom od 10,00 do 15,15 u prostorijama Color Press Grupe, Temerinska 102, Novi Sad.

Sve informacije pronađite na zvaničnom sajtu www.novinarskaskola.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.