Kako da prepoznate neudobne štikle

by | 11 januara, 2015

Svakoj ženi se bar jednom desilo da poželi da baci u smeće omiljene cipele na štiklu. Razlozi za to su neudobnost, zgnječeno stopalo, bolna peta, natekli prsti, a sve s jednakim uzrokom – pogrešno odabranim modelom.

Pogledajte na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine cipela sa visokom potpeticom.

Pazite na kalup

Brojni proizvođači koji u izradi cipela koriste jeftinije materijale pomoću tvrdo odrezane obloge pozicionirane iznad pete, postižu na oko elegantan i čvrst oblik. Upravo su takve tvrde obloge uzročnici žuljeva. Zato, prilikom odabira novih štikli pazite na materijal od kog su izrađene i izbegavajte sintetičke materijale. Samo prava koža se nakon nekoliko nošenja oblikuje prema stopalu.

Kupujte štikle na kraju dana

Svima nam je poznato kako se stopalo tokom dana širi, naravno zbog napora kome je izloženo bez obzira da li stojite ili sedite. Zbog toga je najpametnije da nove štikle isprobavate uveče. Jedino na ovaj način možete imati realan osećaj za broj i model koji vašem stopalu odgovara.

Izbegavajte visoke potpetice koje stvaraju bol na pregibu stopala

Cipele koje uzrokuju bol u pregibu ili svodu stopala, što možete primetiti ukoliko je sredina štikle previše izdignuta prema peti, ne pružaju dovoljnu potporu sredini stopala. Naime, težina tela ne može da se ravnomerno rasporedi, pa svo opterećenje pada na prste. Rešenje su potpetice do osam centimetara ili cipele na punu petu koje mogu biti vrlo elegantne.

Odustanite od klimave potpetice

Čvrsti, metalni delovi koji petu čine čvrstom i drže je na mestu nemaju sve štikle. Zato pre nego što se odlučite za kupovinu, prošetajte se u novom modelu kako biste se uverili da se peta ne pomera iz centra. Naime, ukoliko stopalo nema čvrstu potporu postaje nestabilno i “šeta”, što uzrokuje žuljeve i bol u peti.

Foto: PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.