Categories Modni saveti

Kako poštovati dress code, a pratiti trendove – pitali smo kreatorku Valentinu Obradović…

Da li možemo biti u trendu i ako moramo da poštujemo poslovni dres kod? Kako da se obučemo za razgovor sa potencijalnim poslodavcem? Gde najčešće grešimo, kad je reč o biznis look-u? Sve to smo pitali cenjenu kreatorku Valentinu Obradović, koja više od deset godina radi u firmi čiji se asortiman, dobrim delom, bazira baš na odeći za poslovnu ženu.

Razgovarala: Brankica Treskavica

Foto: Miloš Lužanin

■ Da li pravila poslovnog odevanja vremenom postaju liberalnija?

Kako vreme postaje liberalnije, tako postaje i poslovno oblačenje. Kreirajući za Afrodite Mode Collection, jako sam svesna (i svesni smo) zakonitosti poslovnog oblačenja, ali i novih tendencija u boji, trendu, formi. Živimo brzo, pa je i moda koju nosimo, simbolično rečeno, postala brza, a zapravo jasnija – moda novog vremena treba da sve kaže u prvih par minuta, jer možda drugu šansu neće dobiti.

■ Mogu li zajedno trendovi i dress code?

Pratite li nove tendencije u svojoj profesiji? Učite li stalno nešto novo? Imate li osećaj da se tehnologija uvukla u vaš život? Da li vam se čini da ste gladne novog? Moda sve to prati – uvuče se u kroj, materijal, boju, stajling,… Jeste li primetile da je dvoredno kopčanje u modi i da želite baš takav blejzer? Jeste li primetile da pantalone za posao imaju izgled trenerke, a napravljene su od štofa sa elastinom i imitiraju one koje su bile u skladu sa pravilima poslovnog oblačenja? Jeste li primetile da je koža postala detalj, koji u moru poslovnih sastanaka potencira vašu snagu i rokerski duh? Jeste li primetile da vaša bela košulja ima vez na kragni? Ako ste primetile – to je to. Vi već pratite modu u poslovnom oblačenju!

■ Koje greške žene najčešće prave, a tiču se tog tipa odeće?
Na vrhu liste grešaka je – loš izbor tipa odeće u odnosu na naš tip građe. Vidim da ima stila u odabiru, da postoji svest o trendu, ali kao da ne poznajemo svoje telo. Ono što ga čini lepim, a to nije uvek ono što je dobro za druge i trendi.

Foto: Studio Shobot

Druga stavka na listi grešaka je – prava odeća, ali u pogrešno doba dana i u neadekvatnoj situaciji. Opet isto: vidim da ima stila u odabiru, da postoji svest o trendu, ali kao da ne vidimo da je rano za jaki make-up ili nije vreme za onu plišanu ogrlicu, jer idemo na poslovni sastanak?

Pročitajte i… Upoznajte “čarobnjaka” koji poeziju i skulpture pretvara u prstenje 

Kliknite na sledeću stranu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA