4 navike u ishrani koje što pre treba da zaboravite

by | decembar 12, 2013

Na festivalu „Telluride WOW“ koji je posvećen zdravlju i fitnesu, savete o dobrim životnim navikama dali su mnogi nutricionisti, treneri i atletičari. Trener Džonatan Ros govorio je o pravilima zdrave ishrane ali i navikama koje treba da zaboravite.

przeno

Ovo su stvari koji nikako ne treba da radite!

…Pijete kalorije

Gazirana pića, sokovi i energetski napici su najčešća prepreka s kojom se ljudi susreću dok drže dijetu. Ona ne sadrže nikakve nutrijente i zapravo predstavljaju čist šećer. Jedini izuzetak, kako Ros kaže, predstavljaju šejkovi koji sami sebi možete da napravite. Dobar šejk treba da sadrži vlakna, proteine i zdrave masti.

…Preskačete obroke

Kao i mnogi nutricionisti, Ros preporučuje konzumiranje oko šest manjih obroka dnevno: „Veoma je važno da znamo šta jedemo, i što smo više upoznati sa tim odakle dolazi hrana i kako je napravljena, to bolje.“ On upozorava da je preskakanje obroka vrlo opasno i da to iscrpljuje i šokira organizam. „Ako želite da smršate, morate redovno da jedete“, savetuje on.

…Jedete prženu hranu

Iako je zagovornik povremenog uživanja u zabranjenoj hrani iz psiholoških razloga, ovaj nutricionista kaže da je pržena hrana definitivno ono što uvek treba izbegavati: „Nažalost, ova hrana je najzastupljenija i najjeftinija ali količina trans masti koje ona sadrži bi trebalo svakoga da uplaši.

…Jedete šećere i žitarice u sitne sate

Džonatan Ros se slaže sa trenerom Bobom Harperom da je konzumiranje integralnih, celih žitarica veoma važno, ali upozorava da biih  trebalo izbegavati noću, baš kao i šećere. Njih dvojica tvrde da bi doručak trebalo da bude najvažniji i najobilniji obrok u toku dana: „U toku dana postepeno smanjujte obroke. Večera bi trebalo da je najlakša jer se telo tada priprema za odmor.“ Šećeri, žitarice i skrob imaju mnogo kalorija i opterećuju organizam.

Autor: Life Content

Tagovi: