7 načina da usavršite svoje kulinarske sposobnosti

by | februar 17, 2014

Nekim ljudima se od samog pogleda na fitnes opremu znoje dlanovi, dok kod nekih drugih noževi šefa kuhinje izazivaju anksioznost. Ako i vi spadate u ovu drugu grupu, nemojte odmah da odustajete od kuhinje i da jedete samo gotova jela. Pogledajte savete Kelsi Nikson, zvezde tv emisije ’’Kelsey’s Essentials’’, i vaša kulinarska nesigurnost će nestati.

kuvanje

  • Investirajte u odgovarajući pribor

Ponekad, kada vam jelo ne uspe, nije problem u vama nego u vašoj kuhinji. ‘’Nema ništa gore nego kada pokušate da napravite običan pirinač u lošem aluminijumskom loncu koji ste kupili u supermarketu, a usput u njemu hrana zagoreva. Ali ako biste imali odgovarajuću posudu, pirinač bi ispao savršeno’’, kaže Nikson. Ne morate da potrošite gomilu novca, ali vredi da invenstirate u nekoliko osnovnih, kvalitetnih stvari kao što je profesionalni nož ili tiganj od livenog gvožđa.

  • Počnite da gajite ljubav prema kuhinji

Umesto pravljenja zdravih salata kao što je salata od kelja, pokušajte i sa nekim receptom koji predstavlja vaše omiljeno jelo, bilo da je to lazanje ili voćni kolač. „Možda zvuči kao glupi trik, ali to motivisanost u kuhinji može mnogo da vam pomogne. Ako napravite nešto što vi prvenstveno volite, i nakon toga uživate u tom ukusu, počećete da razvijate veru u uspeh.

  • Pre nego što počnete sa kuvanjem, pročitajte ceo recept

Ako ste na pola recepta i shvatite da nemate dovoljno brašna ili sirćeta, sigurno da vam recept neće ispasti kako treba. Pročitajte ceo recept pre nego što počnete sa pripremom i proverite da li imate sve potrebne sastojke, ali i dovoljnu količinu. Zatim počnite sa pripremom i pratite upustvo, posebno ako je recept koji se peče gde je preciznost ključna stvar. Nakon što savladate osnovnu verziju recepta, možete pokušati da isprobavate i različite komplikovanije varijante.

  • Proverite ukus i začinjenost hrane pre posluženja

Nikada nemojte ni da pomišljate da poslužite hranu pre nego što ste je isprobali. Ako je ukus blaži, dodajte malo soli i/ili bibera. To zvuči kao jednostavan trik, ali dovodi do uspeha.

  • Uvek pri ruci imajte sastojke bar za jedno jelo

Znate li onaj paničan osećaj kada ne znate šta da večerate? Vodite računa da uvek imate nešto u ostavi što možete da iskoristite, čak i ako je to obična pasta sa mariniranim sosom. I to će pomoći u eliminisanju anksioznosti. „Uvek kada potrošim te rezervne sastojke, odmah pri prvoj poseti prodavnice ih ponovo kupim. To zaista pomaže kada dođem kući uveče i ne znam šta bih pojela„, kaže Kelsi.

  • Kupovinu započnite proteinima

Ako počnete od kupovine pilećih bataka ili mlevenog mesa, imaćete mnogo boljiu inspiraciju za sastojke koji su vam potrebni za večeru. „To je mnogo bolje nego da kupujete redom, potrošite mnogo para i na kraju shvatite da nemate dovoljno sastojaka ni da napravite jednu večeru,“ kaže ona.

  • Kada kuvate za druge, kuvajte provereno jelo

Kuvanje za druge može da vas podstakne da isprobate novi recept, ali da li će on sigurno ispasti kako treba? Pronalaženje dobrog specijaliteta i uspeh u pripremi se vremenom gradi, pa tako spremanje svakog jela morate da „vežbate“. Zamislite da treba da vam dođu gosti, a pri najavi kažu da bi bilo lepo da „napravite one vaše neverovatne kolače“ ili ’“vaše ukusne punjene pečurke“. E, to je već uspeh!

Izvor: stvarukusa.rs

Tagovi: