BIOLOŠKI SAT: Ni tate nisu pošteđene!

by | avgust 24, 2009

Nedavna istraživanja u SAD potvrdila su da „biološki sat“, period pune plodnosti kod muškarca, počinje ubrzano da otkucava već sa navršenih 35 godina.


lepota i zdravlje ocinstvo plodnost deca




Pokazalo se tako da buduće majke nisu jedine koje treba da brinu o godinama kad će se odlučiti na materinstvo. Isto pravilo, poručuju naučnici, trebalo bi da se primenjuje i na muškarce.


U 35. godini života počinju ubrzanije promene stanja DNK u ćelijama sperme – upozorila je urolog dr. Narendra Sing, inače rukovodilac istraživačkog tima, a prenosi Fonet.

„Ove promene, koje vremenom mogu izazvati oštečenja u sastavu DNK, se pogoršavaju iz dana u dan i na kraju postaju takva da mogu izazvati sterilitet a tada, nažalost, više nema pomoći“, smatra dr. Sing.

Rezultati najnovijih istraživanja protivreče uobičajenom i rasprostranjenom uverenju kako su muškarci, za razliku od biološkog časovnika žena, sposobni za očinstvo i u poodmaklim godinama života.





Najnovije studija tako budućim očevima savetuju da ne oklevaju sa očinstvom a mlade bračne parove pozivaju da ne odugovlače sa prinovama.

„To, međutim, nikako ne znači da muškarcima starijim od četrdeset godina savetujemo da prestanu da rade na svom očinstvu. Radi se samo o upozorenju da je odgovorno prema budučim prinovama voditi računa o svom zdravlju i načinu života – posebno da izbegavaju hranu za koju postoji opravdana sumnja da je zagađena pesticidima“, naglasio je dr. Malkolm.

Tagovi: