Brza hrana stvara ZAVISNOST kao droga

by | mart 31, 2010

Brza hrana stvara zavisnost kao i heroin i cigarete i može da izazove gojaznost, pokazalo je najnovije istraživanje.

zavisnost od brze hraneZavisnost od droga i gojaznost zasnivaju se na istim neurobiološkim mehanizmima. Naučnici sa Istraživačkog instituta Skrips (Scripps) na Floridi ustanovili su da masna, slana i slatka hrana pokreće centre u mozgu koji izazivaju zadovoljstvo. Reč je, naime, o istim centrima koji se pokreću pomoću droge ili nikotina.

Ovo otkriće, objavljeno u onlajn časopisu Nature Neuroscience, delimično objašnjava zašto gojaznost postaje sve veći problem širom sveta i zašto su lanci brze hrane tako popularni.

 

Naučnici su tokom istraživanja hranili miševe visoko kaloričnom, masnom hranom. Vrlo brzo životinje su počele da pokazuju znakove zavisnosti.

– Istraživanje pruža ubedljiv dokaz da se zavisnost od droga i gojaznost zasnivaju na istim neurobiološkim mehanizmima. Zato i jeste tako teško odupreti se nezdravoj ishrani -objasnio je profesor Pol Keni koji je predvodio istraživanje.

On je kazao da njihovo otkriće samo potkrepljuje ono što gojazne osobe već godinama ističu – da je izuzetno teško odvići se od brze hrane, kao što je narkomanima da ostave drogu ili pušačima da prestanu da puše.

 

(Tanjug)

Tagovi: