DANI Indonezijske kuhinje u Hajatu

by | septembar 28, 2009

Hotel Hajat Ridžensi Beograd organizuje DANE INDONEZIJSKE KUHINJE, od 30. septembra do 9. oktobra, u restoranu «Metropolitan Grill» uz podršku Ambasade Republike Indonezije i Turkiš Erlajnza.

 

Indonezijska kuhinja

Gostujuci šefovi hotela, Azis Wahyudin i Muhammad Sidik zajedno sa kulinarskim timom beogradskog Hajata, predstaviće autentične specijalitete Indonezije na bazi švedskog stola, dok će se u delu otvorene kuhinje uživo pripremati čuvena jela kao sto su nacionalni simbol Indonezije: Tumpeng – jelo od pirinča u obliku kupe (oblik kupe simboliše želju za blagostanjem i nadu da ćemo imati dug i uspešan život). Takođe, Rijsttafel (specijalitet od 12 jela od mesa, povrća i ribe), Sate (razne vrste mesa, iseckane na komadiće i poslužene uz sos od kikirikija), Rendang (kari od mesa i kokosa), Gado-gado (salata od sirovog i kuvanog povrća i kokosovog mleka).


Baš kao što je Indonezija zemlja hiljada ostrva, tako je i njena kuhinja, kuhinja hiljadu ukusa. Formirala se pod uticajem kulinarske tradicije više stotina različitih naroda i etničkih skupina koje čine tu mnogoljudnu državu, ali i brojnih zemalja sa kojima je kroz vekove bila sudbonosno povezana. Stoga se u indonezijskoj kuhinji prepoznaju i uticaji suseda i zemalja sa kojima je trgovala: Kine, Indije i istočne Azije i naravno njenih kolonizatora Arapa, Portugalaca, Engleza i Nizozemaca.


U Indoneziji, tradicionalno se jede prstima desne ruke, pa su na stolu obavezne zdelice s vrućom vodom i kriškama limuna ili limete. Za vreme jela se služi crni čaj, a među omiljenim napicima su i ledeni čaj, kokosovo mleko i voćni sokovi.

Tagovi: