Dijeta u trudnoći može uticati na bebinu inteligentnciju

by | 19 januara, 2011

Trudnice koje drže dijetu izlažu bebu riziku nižeg koeficijenta inteligencije i problema sa ponašanjem, kažu naučnici. Novo istraživanje pokazalo je da smanjeno unošenje hranljivih materija i kalorija u prvoj polovini trudnoće usporavaju razvoj bebinog mozga, prenosi „Dejli Mejl“.

Dijeta u trudnoći

Iako je istraživanje sprovedeno na životinjama, naučnici tvrde da se rezultati primenljivi i na ženama te upozoravaju na opasnost po bebe ako njihove majke ne jedu zdravo.
Autor Tomas MekDonald tvrdi da je istraživanje novi dokaz važnosti dobrog zdravlja trudnice i dijeta.
„Istraživanje podržava stanovište da dijeta u trudnoći može da utiče na razvoj organa fetusa, u ovom slučaju mozga, što može imati dugoročne posledice na dete, eventualno niži IQ, što se može odraziti na probleme u ponašanju“, rekao je MekDonald.
I prethodna su istraživanja pokazala da stroge dijete, gladovanje i nedostatak hrane tokom trudnoće mogu uticati na nerođenu decu.
Nova se dijeta pak odnosi na „normalne“ dijete koje su tipične za žene u Velikoj Britaniji i Americi.
Istraživanje je sprovedeno na dve grupe ženki babuna u istraživačkom centru u San Antoniju. Jedna grupa jela je koliko je htela, dok je drugoj grupi smanjena ishrana za 30 posto.
Ćelije se nisu dovoljno razmnožavale i veze među neuronima kod beba nisu formirane.
MekDonald smatra da nedostatak hranljivih materija u ishrani predstavlja poseban rizik za majke tinejdžerke, kao i za žene koje zatrudne u odmakloj životnoj fazi.
Naučnici su zatražili još dodatnih istraživanja kako bi utvrdili vezu između dijeta i rizika da dete oboli od autizma, depresije ili šizofrenije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.