Dokazano da su ŽENAMA hladnije noge

by | mart 3, 2010

Naučnici su rešili da se ozbiljno pozabave činjenicom da žene mnogo češće imaju osećaj da su im stopala hladna nego muškarci, prenosi Dejli mejl.


Hladne nogeNovo istraživanje pokazuje da se kod žena čak devet puta češće javlja subjektivan osećaj hladnoće na ekstremitetima (stopala, ruke), nego kod muškaraca. Razlozi ove pojave su brojni. Žene imaju ravnomerno raspoređene slojeve masti u telu, koji obezbeđuju unutrašnju izolaciju. To u prevodu znači da krv najviše cirkuliše u organima, a da veoma mali procenat krvi ide u stopala i ruke. S druge strane muškarci imaju više mišićne mase, pa je protok krvi povećan i zato se kod njih veoma retko javlja subjektivan osećaj hladnoće u stopalima i nogama.

 

Drugi razlog je i to što je ženska koža tanja od muške.
– Koža na stopalima žena je tanka i ima mnogo manje masti nego koža muškaraca. Osećaj subjektivne hladnoće na ekstremitetima, naročito postaje izražen s godinama, jer se tokom starenja koža na stopalima dodatno tanji, što otežava organizmu cirkulisanje krvi – kaže doktor Netu Nirdoš, vođa istraživanja.

Ovo za posledicu ima stanje koje se zove hipotermija ili hladni ekstremiteti. Tada ruke i stopala prvi stradaju, jer se u njima nalazi fina mreža tankih kapilara koji se lako oštećuju i blokiraju.

 

Problem se pogoršava, ukoliko žene pate od anemije, jer je gvožđe neophodno za transport kiseonika u krvi, pa nedostatak otežava cirkulisanje krvi u telu. Kao još jedan mogući uzrok navodi se disbalans hormona.

 

– Cirkulacija je povezana sa hormonskim sistemom u našem telu, a nedostatak gvožđa direktno utiče na tiroidnu žlezdu, pa se javlja subjektivan osećaj hladnoće, jer upravo tiroidna žlezda reguliše temperaturu tela – objasnio je doktor Nirdoš.

 

Ali, rešenje postoji. Potreno je da promenite način ishrane i da počnete da se bavite fizičkom aktivnošću, barem tri puta nedeljno. Doktor Nirdoš, preporučuje da na meni uvrstite semenke od bundeve, lešnik, ribu, tamno zeleno i crveno povrće. Trebalo bi izbegavati crveno meso i umesto njega jesti živinsko meso i jaja. Redovan san od minimum šest sati je takođe krucijalan u rešavanju oovog problema.

 

Tagovi: