Doneta Uredba o proizvodnji i prometu MLEKA

by | oktobar 7, 2010

Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva trgovine i usluga usvojila Uredbu o proizvodnji i prometu mleka, kojom se mlekari obavezuju da stave u promet najmanje 40 odsto mleka koje se dnevno preradi, uz predviđene prekršajne i kaznene mere u slučaju nepoštovanja uredbe.

Mleko

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku“ i primenjivaće se do 31. decembra. Preduzeća koja prerađuju mleko obavezuju se „da proizvedu i stave u promet termički obrađeno mleko (pasterizovano i sterilizovano), u količini koja se proizvede od najmanje 40 odsto dnevne prerade sirovog mleka“. „Od te proizvedene količine termički obrađenog mleka, najmanje 50 odsto mora da bude pasterizovano mleko, a sve u skladu sa posebnim propisima o kvalitetu mleka. U obaveznu količinu ne ulazi proizvodnja obranog mleka“, navedeno je u saopštenju Ministarstva trgovine i usluga.

Uredbom je predviđeno da će se novčanom kaznom od 100.000 do dva miliona dinara kazniti pravno lice ako ne proizvede i ne stavi u promet mleko. Uz kaznu može se izreći i zaštitna mera zabrane da vrši određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine. Predviđena je posebna kazna za preduzetnike. Za prekršaj, preduzetnik može da bude kažnjen novčanom kaznom od 10.000 do 500.000 dinara i može mu se izreći zaštitna mera zabrane vršenja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Uredba je doneta sa ciljem da se tržište bolje snabdeva mlekom, odnosno da se stabilizuje stanje snabdevenosti tržišta, ujedno obezbeđujući očuvanje standarda i ravnomerno snabdevanje stanovništva osnovnim vrstama mleka. Prilikom izrade uredbe, uzete su u obzir i obaveze Republike Srbije iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nadzor nad primenom Uredbe o proizvodnji i prometu mleka obavljaće Ministarstvo trgovine i usluga i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izvor: Tanjug

Tagovi: