Druga strana glamura

by | jun 1, 2009

Većina ljudi smatra da je život u blizini slavnih ličnosti prava bajka – uzbudljiv, raskošan… Međutim, iza sjaja krije se mnoštvo neprijatnih i nedostojnih obaveza i hirova koje VIP asistenti moraju da ispoštuju, kako bi udovoljili svojim poslodavcima čije bahato ponašanje i ne iznenđuje, jer mnogi od njih jednostavno nisu dorasli novcu, popularnosti i moći koje su ih „zadesile“. L&Z vam otkriva pravo lice tog samo naizgled glamuroznog života asistenata poznatih ličnosti, kojima se mnogi dive.

 

lepota i zdravlje tamna strana mode modne tiranke


Horor priče

Zamislite ovu scenu: šefica vas zove zbog zadatka koji hitno morate da obavite. „OK, ništa neobično!“, reći ćete. Da, ali scena se ne odigrava u kancelariji, a vaša šefica ne sedi za stolom već na WC šolji, pijana i pod dejstvom droga. Kada ste se pojavili na vratima kupatila, pruža vam izgužvani toaletni papir i govori: „Obriši me!“. Takav je, bez preterivanja, život ličnih asistenata slavnih. U ogromnoj industriji zabave, ovaj kadar još nazivaju „kurvama obaveza“, što, verovatno, najpreciznije opisuje njihova zaduženja. Dakle, zaboravite besplatne kulinarske đakonije i pića, putovanja prvom klasom u avionu i odsedanje u ekskluzivnim hotelima širom sveta. Horor priče, poput ove, pre su pravilo nego izuzetak.

Lični asistent mora da bude na dužnosti 24 sata, svih sedam dana u nedelji. Razumljivo, on/ona mora da bude savršeno organizovana osoba i da se ponaša profesionalno. I, naravno, ne sme da bude mrzovoljan čak i ako ga „gazdarica“ pozove usred noći i zatraži da nabavi još „potrepština“ za nju i njene vesele goste. Iskustvo pomoćnice jedne poznate engleske glumice, velike zavisnice o kokainu, ilustrativan je primer „života na visokoj nozi“. Naime, asistentkinja je morala, skoro svakoga jutra, da stigne rano u glumičinu kuću, kako bi stigla da počisti ostatke kokaina sa kuhinjskog stola – da bi njena deca mogla bezbedno da doručkuju. Lični pomoćnici moraju da zadovolje sve potrebe slavnih, ma kakve one bile. Ipak, na njima je da odluče dokle žele da idu i gde će postaviti granicu.

 

Testiranje, testiranje…

Nesumnjivo, reč je o dobro plaćenom poslu. Ali, te pare nisu uvek vredne stalnih provera asistentove fizičke i psihičke izdržljivosti: rad za poznate često je hod po minskom polju. Pomoćnik mora lepo da se oblači, ali ne sme da zaseni poslodavca, niti da privuče pažnju njegove bolje ili jače polovine. Prošle godine Viktorija Bekam je „u šali“ rekla da ne želi previše privlačnu pomoćnicu.

Jedna asistentkinja zatekla se u vrlo nezgodnoj situaciji sa bivšim dečkom svoje VIP šefice, koji ju je stalno saletao. Ipak, ona ga je ignorisala sve vreme: kako je mogla da bude sigurna da šefica na taj način ne proverava njenu lojalnost?

Raspored dužnosti svakog PA je 100% popunjen, a svakodnevno su izloženi nečuvenim neprijatnostima. Poznata britanska pevačica zahtevala je od svoje pomoćnice da isprazni mini-bar u svakoj hotelskoj sobi, u kojoj bi odsedale, jer nije mogla da se kontroliše „u društvu“ hrane. Tokom jednog fotografisanja za magazin, naručila je ogromnu picu, nervozno je pokidala poklopac, otkinula veliko parče i celog ga gurnula u usta. Prisutni nisu znali gde da gledaju, a njena pomoćnica, naviknuta na takve scene, ostala je potpuno hladna. Na drugom snimanju, pevačicu je mrzelo da ode do toaleta, pa je urinirala u vazu. Kada je završila, naredila je pomoćnici da isprazni posudu.

 

Cica sa dva lica

Bahato ponašanje, bizarne navike, poroci i još mnogo toga najčešće ostaju tajna i obično su potpuno suprotni imidžu koji u javnosti prati većinu zvezda. Jedan britanski glumac, poznat kao zavodnik, ima običaj da kod kuće nosi samo gaćice, dok njegov visokoplaćeni holivudski kolega drži poslovne sastanke – potpuno nag.

Na osnovu svega ovog, može se zaključiti da posao asistenta megapoznate ličnosti nije uopšte lak, niti glamurozan. Asistent zaista mora da bude osoba posebnog karaktera – pre svega treba da ga odlikuje želja da udovoljava ljudima, a zatim i vedrina i strpljenje. No, istovremeno, pomoćnici, nakon izvesnog vremena, ispuštaju konce svog privatnog života. Američke novine nedavno su žestoko napale Ali Sims, jednu od asistentkinja Britni Spirs, zbog isuviše čestog poziranja sa poznatom pevačicom i učestalih izlazaka sa njom. Zbog toga je Ali otpuštena već posle tri meseca. Niko ne kaže da prijateljstvo između PA i zvezde nije moguće, ali bi njihov odnos morao da se zasniva na poverenju i jasno postavljenim granicama između privatnog i poslovnog. Najbolji asistenti su oni koji dobro obavljaju posao i koje niko ne prepoznaje u javnosti. Da li ste ikada videli supersposobnu pomoćnicu Anđeline Džoli? Ne! Ona povlači sve konce iza scene i paparaci je nikada nisu uhvatili. Isto važi i za PA još nekoliko najpoznatijih faca: Kejt Mos, Dženifer Lopez i Viktorije Bekam.

 

Pokloni, privilegije i još ponešto

Što je zvezda veća, veći je i novac u pitanju, kao i privilegije. Slavne ličnosti neprekidno dobijaju skupe poklone, od markiranih tašni, preko haljina, do obuće, nakita… Ponekad je tih gratis „stvarčica“ toliko mnogo da ih zvezde prosleđuju svojim prijateljima ili pomoćnicima. Jedna od razmaženih gazdarica (britanska glumica koja je ostvarila uspešnu karijeru u SAD) toliko pati od paranoičnog straha da će je paparaci „uhvatiti“ u istoj odeći, pa je već nakon prvog nošenja poklanja asistentkinji.

S druge strane, uz veliku sumu novca, idu i suludi zahtevi. Jedna od američkih glumica od svog PA zahteva da slaže njene dijetalne sokove isključivo na levu stranu frižidera. Druga američka diva angažuje lakeja da kontroliše izgled njenih grudi na svakom javnom događaju. A onda, tu je i pevačica (sa platinastim albumom), koja sama nikada ne može pravilno da izvede jednu stvar, a ta „stvar“ odnosi se na stavljanje tampona.

 

Ugovor o poverljivosti

Ovaj posao definitivno ima mnogo mana: neprekidno dežuranje, stres, oskudan lični život, žrtvovanje principa i morala… Žene PA verovatno su još ugroženije od muškaraca, jer se retko ostvaruju na emotivnom planu. Većina asistenata ostaje pored javne ličnosti do kraja života – svog ili zvezdinog. Ipak, PA svet retko kada priča o svom poslu jer gazda/gazdarica zahteva od pomoćnika da potpišu ugovor o poverljivosti. Razumljivo, ovi papiri ne mogu da spreče asistente da prodaju zanimljive priče medijima. Pre tri godine, dadilja Bekamovih Ebi Gibson prekršila je ugovor i ispričala novinarima o navodnim Dejvidovim vezama van braka. Bekamovi su tužili dadilju, ali je sudija, na njihovo zaprepašćenje, doneo presudu u korist Ebi, objasnivši im da, kao poznate ličnosti, nemaju mnogo prava na privatnost. S druge strane, osobe poput bivše dadilje klinaca britanskog glumca Džuda Loua – Dejzi Rajt, koja je brojnim novinama prodala priču o aferi sa gazdom, nisu baš najmudrije. Ona definitivno nije razmišljala na duže staze. Osim „brze“ love, na koji drugi način je mogla da profitira pričajući celom svetu da je uskočila u gazdin krevet? Jedno je sigurno: više nikada neće raditi kao PA, niti u industriji zabave.

Posao ličnog asistenta zaista može da postane zavisnost. Možda je komentar jedne višegodišnje asistentkinje iz Britanije najbolji zaključak ove priče: „Uprkos ludilu, buđenjima u cik zore, kasnim odlascima na spavanje i sumanutim zahtevima šefova, obožavam svoj posao. Moji prijatelji misle da sam luda, ali – potrebna mi je određena doza adrenalina da bih se osećala živom.“

 

Asistenti koji su uzvratili udarac!

 

– Lorin Vajzenberger, pomoćnica velike Ane Vintur (urednice američkog izdanja magazina „Vogue“), ovekovečila je svoju bivšu šeficu u romanu, a kasnije i na velikom platnu – kada je napisala „Đavo nosi Pradu“.

– Madonin mlađi brat Kristofer, svojevremeno njen PA, napisao je knjigu „Život sa mojom sestrom Madonom“.

– Džordžina Galani dobila je sudsku parnicu protiv Naomi zbog fizičkih povreda koje joj je manekenka nanela telefonom.

– Ana Skolavino izjavila je na sudu da ju je Naomi često udarala telefonom po glavi, i da je jednom „zaradila“ nekoliko kopči

– Amanda Brak tužila je Naomi zbog udaraca blekberijem po glavi.

 

Tekst: Nataša Ćovin, foto: Sipa

 

Tagovi: