Epidemija mršavljenja zahvatila i DEČAKE

by | februar 9, 2010

mrsavi decakNaučnici američkog centra „Zdravlje dece i omladine“ su utvrdili da je za poslednje dve godine udvostručen broj slučajeva anoreksije među dečacima, starim od 12 do 16 godina.

Kod 67 odsto takvih dečaka je zabeležen težak stepen mršavosti i nervnih poremećaja koji često dovode čak i do samoubistava, prenele su svetske agencije.

 

Podaci pokazuju da jedan od 100 tinejdžera koji pokušaju samoubistvo, to uradi zbog nezadovoljstva svojim fizičkim izgledom.

 

Lekari sa klinike španskog Univerziteta Barselona su tako utvrdili da se težnja za mršavošću uz pomoć strogih dijeta i gladovanja često javlja kod dečaka koji imaju pogrešan utisak o izgledu svog tela.

 

Oni su u svom istraživanju zamolili 30 dečaka koji pate od anoreksije, starosti od 11 do 18 godina, da ocene razmere svog tela – ramena, grudi, struka, bedara i listova na nogama, a na isto pitanje je odgovorilo i 420 tinejdžera bez anoreksije. Pokazalo se da dečaci koji bolesno teže da omršave daleko češće preuveličavaju parametre svog tela.

Oni su češće nezadovoljni svojom spoljašnošću i uprkos mršavosti osećaju krivicu kada jedu i užas pri pomisli da će im se u telu pojaviti salo, objavljeno je na Internet sajtu Izvestia.ru.

 

Američki lekari predlažu program koji bi pomogao da se reši taj problem. Oni smatraju da bi u školama sa tinejdžerima trebalo da porazgovaraju vodeći dijetolozi, koji bi im predočili razloge obolevanja od anoreksije i posledice te bolesti za organizam koji je u razvoju. Lekari, takođe, savetuju roditeljima da budu pažljiviji sa decom i da nauče da raspoznaju prve znake anoreksije.

Za takve tinejdžere su, na primer, karakteristični odbijanje da jedu mnoge vrste jela, igranje sa hranom, posvećivanje prekomerne pažnje svom izgledu.

Oni, takođe, često odbijaju da jedu za stolom, unose hranu u svoju sobu gde je sakrivaju, ili bacaju. Kada primete takve znake, roditelji moraju da porazgovaraju sa psihologom kako bi preduzeli mere na vreme.

 

Tanjug

Tagovi: