Feromoni, menopauza i seks

by | oktobar 9, 2010

Misteriozna supstanca koju mlade žene luče kao feromon „poziva na seks“ čini se da uspešno deluje i na seksualno rasploženje dama u postmenopauzi. Dve američke lekarke, obe ginekolozi, Džoan Fribeli sa Univerziteta Harvard i Suzan Rejko sa Ginekološke klinike u Njutonu, u Masačusetsu, pratile su zdravstveno stanje 44 žene u postmenopauzi.

menopauza

 

Polovina je Athena feromon u razmeri 10:13, izolovanog iz pazušne jame mlade žene, dodavala svojim parfemima dok je druga polovina dodavala placebo preparat. Ni žene ni istraživači nisu znali kojoj grupi su žene pripadale sve dok nisu dobijeni rezultati.

 

U dnevnicima koje su svakog dana u periodu od šest nedelja vodile žene, 41 odsto korisnica feromona registrovale su razmene nežnosti, ljubljenje i peting sa partnerima u poređenju sa 14 odsto dama koje su dobijale plecebo.

Sve u svemu, 68 odsto korisnica feromona zabeležile su poboljšanje najmanje jednog od „intimnog socioseksualnog ponašanja“ kao što su uobičajeni sastanci i seks sa partnerima dok je takvo ponašanje registrovalo 41 odsto žena na plecebu.

 

Međutim, profesorka biologije Vinifred Katler, koja je otkrila feromon „seksualne privlačnosti“ za dame u postmenopauzi, nije otkrila njegov tajni sastav sve dok nije ustupljen na detaljnu analizu poznatom Cutler’s Athena Institute for Women’s Wellnes Research u Čester Springsu, u državi Pensilvaniji.

 

„To je još uvek misteriozna supstanca koja je, u nepoznatoj koncentraciji, primenjena kod pojedinih žena“, izjavio je za Journal of Sex Research endokrinolog Džordž Preti iz Centra za biohemijska istraživanja Monel u Filadelfiji. 

 

Tagovi: