Geni NISU KRIVI što lice izgleda staro

by | decembar 24, 2009

Mnogo više od genetike na izgled kože vašeg lica utiču pušenje, prekomerna težina i preterana izloženost suncu.

koza licaAmerički naučnici sproveli su istraživanje u kojem su pokazali da geni nemaju nikakve veze sa borama na našim licima. Autori studije objavljene u časopisu „Archives of Dermatology“ proučavali su 65 pari blizanaca starosti od 18 do 77 godina, budući da blizanci dele iste gene, ali drugačije su izloženi spoljnim i društvenim faktorima.

 

Pokazalo se da je starenje kože puno više povezano sa spoljnim nego sa genetskim faktorima. Dakle, bore, smeđe ili roza pegice, kao i proširene vene nisu rezultat genetike, nego rezultat prevelike izloženosti suncu, pušenja ili prekomerne težine.

 

Istraživanje je počelo 2002. godine kad su blizanci odvojeno rekli da li njihova koža izgori ili tamni bez upotrebe kreme za sunčanje, a dali su i podatke o svojoj težini, pušenju ili pijenju alkohola.

 

Stručnjaci su iz tih podataka pokazali snažnu povezanost između pušenja, starije dobi i prekomerne težine sa oštećenjima kože lica, a nije nađena genetska veza, odnosno, ako je jedna osoba iz para blizanaca imala probleme s kožom, ne znači da ih je imala i druga, osim ako se takođe nije rizično ponašala.

 

Autori upozoravaju da, kad se radi o raku kože, ipak i genetika i okolina utiču na rizik od te bolesti. Takođe se nadaju da će ova nova saznanja motivisati ljude da smanje rizična ponašanja poput pušenja ili prekomernog boravka na suncu.

Tagovi: