Grad uveo POREZ na kučiće i ribice!

by | april 8, 2010

Beograđani koji imaju pse, mačke, ribice, papagaje i ostale kućne ljubimce od septembra će plaćati taksu od 500 odnosno 1.000 dinara na svaku životinju u svom posedu!

porez na 
ljubimceNovi namet biće praktikovan samo u prestonici u kojoj, prema nezvaničnim procenama, ima nekoliko stotina hiljada kućnih ljubimaca.

 

Zbog ove odluke gradskih vlasti, koja je „na mala vrata“ usvojena u decembru prošle godine, revoltirani građani javljali su se redakciji „Alo!“ još od ranog jutra.

 

– To je još jedan od nevešto smišljenih načina da nam se otmu pare. Grad će ovako samo napraviti kontraefekat, jer će neka baka, koja bi inače imala dve mace, samo odustati od držanja životinja. Ja ću se potruditi da izbegnem plaćanje – kaže Katarina, vlasnica dve mačke i psa, čija je porodica sterilisala i vakcinisala pet lutalica.

 

Milica Ranković, predsednik Udruženja za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti „Feniks“, nazvala je novu taksu „vrhunskom besmislicom“.

 

– Takse neće rešiti problem napuštenih pasa i mačaka jer će oni koji su ih izbacivali to i dalje činiti. Oni nisu čipovali svoje životinje, ne vakcinišu ih, nisu ih sterilisali i nema ih u evidenciji. U evidenciji su savesni vlasnici koji su uredno čipovali, vakcinisali i sterilisali svoje životinje. Oni će plaćati taksu. Plaćaće oni koji su pomogli gradu i sklonili jednu ili više životinja sa ulice usvojivši ih. Plaćaće oni koji brinu o čipovanim, vakcinisanim, sterilisanim uličnim životinjama o svom trošku – ukazuje Rankovićeva.

 

Predstavnici gradskog Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, koji su nadležni za ova pitanja, nisu bili juče dostupni za razgovor na ovu temu.

 

Izvor: Alo

Tagovi: