Hormon koji nastaje u trudnoći je NOVI LEK ZA RAK

by | novembar 27, 2009

trudnica, stomak, dnkProtein koji ženino telo prirodno proizvodi tokom trudnoće mogao bi da postane moćno sredstvo u borbi protiv raka, tvrde naučnici.

Alfa-fetoprotein je protein koji se nalazi u fetalnoj krvi, sprečava rast tumora, ali i služi kao prevencija od nastanka novih, pokazuje najnovije istraživanje.


Iako stručnjaci napominju da su potrebna i dodatna istraživanja koja će otkriti više detalja, veruju da bi ovaj moćni protein mogao da pomogne u borbi protiv raka dojke.


– Hormoni u trudnoći kao što je estrogen podstiču proizvodnju toga proteina, a on utiče na smanjenje rizika od rasta tumora. Telo ima svoju prirodnu obranu od organizma, a to moramo da iskoristimo na način da moćni protein pretvorimo u lek. Pre nego što se to dogodi, moraćemo da uradimo još istraživanja – istakao je dr Herbert Jakobson.


Alfa-fetoprotein nalazi se u fetalnoj krvi, a proizvode ga jetra, žumanjčana vrećica i probavni sistem. Nakon rođenja deteta njegova količina se brzo smanjuje i skoro da je nemerljiv. Hoće li moćni protein napraviti preokret u lečenju i prevenciji raka, pokazaće vreme, ali i dodatna istraživanja koja su naučnici najavili.

Tagovi: