Hormon štitne žlezde odgovoran TEŽAK POROĐAJ

by | decembar 26, 2009

Buduće majke sa niskom količinom hormona koji proizvodi štitna žlezda imaće teži porođaj od ostalih žena, tvrde naučnici.

trudnice

 

Već je poznato da premalo hormona tiroksina može da zakomplikuje trudnoću, poveća rizik od pobačaja ili preranog porođaja. Sada holandski istraživači tvrde da čak i normalne količine tiroksina mogu da uzrokuju probleme poput krivo okrenute bebe što posebno otežava porođaj. Često se događa da su bebe okrenute prema majčinim leđima umesto ka stomaku, zbog čega je porođaj ne samo duži nego i teži i najčešće završava carskim rezom.

 

Istraživački tim sa Fakulteta u Tilburgu veruje kako se sa ovim hormonalnim problemom suočava čak jedna od deset trudnica, tako da očekuje kako bi uskoro krvna pretraga kojom se utvrđuje količina ovog hormona trebalo da postane deo rutine.

 

Profesor Viktor Popo i njegov tim veruju da manjkanje tiroksina sprečava bebu da se kreće kako bi trebala. Zbog toga umesto u optimalnom položaju za porođaj ostaje zaglavljena u nezgodnijem položaju.

 

– Nedavna istraživanja su pokazala da je razvoj motorike kod dvogodišnjeg deteta povezan sa količinom tiroksina u trudnoći – objasnio je profesor Pop dodavši da dete do 20. nedelje ne može da proizvodi hormone štitne žlezde i u potpunosti zavisi od majčinih zaliha.

Tagovi: