Ishrana bogata kalijumom smanjuje rizik od šloga

by | avgust 20, 2011

Osobe koje jedu veće količine voća, povrća i mlečnih proizvoda bogatih kalijumom, su po svemu sudeći izložene manjoj opasnosti od šloga, nego one koje ne konzumiraju dovoljno tog minerala, poručuju švedski stručnjaci sa Instituta Karolinska u Stokholmu.

Oni su do ovog zaključka došli analizom deset međunarodnih studija, kojima je obuhvaćeno preko 200.000 sredovečnih i starijih osoba, izveštava agencija "Rojters".

Ustanovljeno je da sa unosom svakih 1.000 miligrama više kalijuma dnevno, rizik od šloga u narednih pet do četrnaest godina opada za 11 odsto.
Hrana bogata kalijumom je u principu ona koja se i inače smatra zdravom – mahunarke, razno voće i povrće, kao i mlečni proizvodi s malim sadržajem masti, što je još jedan razlog da se više konzumira, napominje vodja istraživanja Suzana Larsom.

Kalijum se u stvari dovodi u vezu sa smanjenim rizikom od tzv. ishemičkog šloga, izazvanog blokadom neke arterije koja hrani mozak. Ovakva vrsta šloga je i najčešća – na nju otpada 80 odsto slučajeva.

S druge strane, konzumiranje kalijuma iz zasad nepoznatih razloga nije od uticaja na ređu vrstu šloga – hemoragični moždani udar, koji karakteriše krvarenje u mozgu.

Kalijum, inače, ublažava dejstvo suvišnog natrijuma na organizam, pomažući da se iz njega izluči višak tečnosti i tako povoljno delujući na krvni pritisak. Zato je kombinacija preteranog unosa natrijuma i premalog unosa kalijuma naročiti štetna, ističu švedski stručnjaci.
Kalijum je elektrolit, potreban da bi se održala ravnotreža fluida u organizmu, a od uticaja je i na funkciju nerava i mišića, kao i na regulisanje krvnog pritiska.
 

Tagovi: