Izbegnite stomačne tegobe na novogodišnjem putovanju

by | decembar 30, 2013

Putovanje i stres koje ono sa sobom nosi mogu da se odraze na organizam, naročito ako menjate vremensku zonu, jedete hranu na koju niste navikli ili zapostavite vežbanje. Ovo su neki saveti koji će vam pomoći da sprečite neprijatnosti sa stomakom koje mogu da vas zadese.

mucnina

U gutljaju je spas

Uvek nosite flašicu vode sa sobom. Najbolje bi bilo da nabavite flašicu koju ćete stalno sipati vodu i imati je pri ruci. Ako je organizam hidriran, pravilno će funkcionisati i variti, a ovim trikom ćete ublažiti i simptome džet lega. Dakle, neka voda uvek bude vaš prvi izbor kada je u pitanju piće.

Domaće grickalice

Izbegnite prekraćivanje gladi kupovinom na trafikama i u marketima. Umesto toga ponesite sa sobom grickalice koje sadrže mnogo vlakana kao što su jabuke, suvo voće, koštunjavo voće, štapići od šargarepe, domaća bonžita… Grickanje zdrave užine će sprečiti konzumiranje prerađene hrane koja može da zablokira sistem za varenje.

Jedite kao kod kuće

Pravite ili naručujte zdravu hranu koja ima puno vlakana i ne zaboravite na voće i povrće. Neka vam jelovnik bude sličan onom koji ste ostavili kod kuće. Kakva god da je nacionalna kuhinja zemlje koju posećujete, uvek možete da napravite zdrav izbor. Ako volite šejkove, a imate mogućnosti da ponesete blender sa sobom, obavezno ga spakujte.

Šta treba da izbegavate

Hrana kao što su crveno meso, nezrele banane i masna jela mogu usporiti sistem za varenje. Iako je kofein dobar stimulans za varenje, ako je telo dehidrirano dobija se suprotan efekat. Zbog ovoga se savetuje unos veće količine vode ako jedete čokoladu, pijete kafu ili čaj koji sadrži kofein.

Ne zaboravite opremu za vežbanje

Ako redovno vežbate pa nekoliko dana preskočite, vaš digestivni sistem će da uspori. Iako verovatno nećete imati ni mogućnosti ni želje da redovno trenirate na putovanju, bavite se nekim vidom fizičke aktivnosti. Trčite, planinarite, plivajte, hodajte brzo ili ponesite DVD i vežbajte svaki dan 10 minuta u hotelskoj sobi.

Ne žurite

Sistem za varenje usporava se ako ste pod pritiskom. Kada idete u toalet, opustite se i zadržite i duže ako je potrebno. Mnogim ljudima i sama promena toaleta predstavlja neprijatnost, a kada ste na putovanju u drugoj zemlji, uključeni su razni faktori. Dajte vremena svome organizmu da se prilagodi.

Ponesite lekove

Ako pretpostavljate da ćete imati problema jer poznajete svoje telo, pre putovanja obavezno kupite lekove protiv zatvora ili dijareje. Posavetujte se sa farmaceutom koji lekovi vam najbolje odgovaraju.

Autor: Life Content

Tagovi: