Izbrišite tamne mrlje na koži

by | jul 3, 2013

Tamne fleke na koži nastaju kao posledica preteranog sunčanja i izlaganja UV zracima. Najčešće se pojavljuju na licu, dekolteu i rukama, a najvidljivije su upravo u letnjem periiodu.

papaja

Što se tiče kozmetičkih sredstava, tamne mrlje najbolje će posvetleti kreme na bazi kojične kiseline ili vitamina C i B3. Uveče je najbolje koristiti kombinaciju tih sastojaka s alfa hidroksilnom kiselinom i retinolom, koji takođe izbeljuju kožu.

Fleke na koži možete izbledeti i prirodnim namirnicama – limunom, papajom, kao i mešavinom lukovice i sirćeta.

Limun sadrži kiselinu koja uklanja tamne mrlje i mrtve ćelije kože, sužava pore i dezinfikuje kožu. Dovoljno je da iscedite sok od limuna i nanesete ga na kritična područja. Ostavite da deluje pola sata, a zatim isperite. Postupak treba ponavljati dva puta dnevno, najbolje ujutro i uveče, a prvi rezultati će biti vidljivi za šest do osam nedelja.

Slično dejstvo ima i papaja. Ona čisti kožu i sprečava proizvodnju enzima tirozina, koji učestvuje u stvaranju melanina. Preporučuje se da na osetljiva područja utrljate polovinu papaje i ostavite nekoliko minuta da deluje, a potom isperite mlakom vodom.

Još jedan sastojak iz kuhinje koji će ukloniti fleke s kože je mešavina luka i sirćeta. U blenderu izmešajte glavicu luka i iscedite sok u posudu, pa potom dodajte istu količinu sirćeta. Vatu natopite ovom smesom i utrljajte na tamne mrlje. Postupak ponovite jednom do dva puta na dan, ali pre izlaska na sunce dobro isperite.

Tekst: Life Content
Izvor: Ljepota.ba

Tagovi: