Jodirana so štiti decu od mentalnih smetnji

by | mart 3, 2011

Obavezno jodiranje soli u proizvodnji namenjenoj za domaćinstva, pekare i prehrambene industrije, dovelo je do ogromnog napretka u obezbeđivanju tog mikroelementa koji štiti decu od rizika od mentalnih smetnji usled nedostatka u ishrani. Nova studija o unosu joda u ishranu sprovedena je tokom 2000-2009. i daje dokaze iz zemalja koje su usvojile zakone da se jod unosi kroz veoma uticajne lance soli za proizvođače hrane, ugostiteljstvo i domaćinstva, rečeno je na predstavljanju Izveštaja UNICEFA-a u beogradskom hotelu „M“.



Jodirana so štiti decu od mentalnih smetnji

Jodirana so štiti decu od mentalnih smetnjiPomoćnik ministra zdravlja dr Svetlana Mijatović rekla je da u Srbiji postoji opredeljenje da se promoviše održivost univerzalnog jodiranja soli, usvajanjem zakona kojim će Srbija biti u potpunosti usklađena sa međunarodnim standardima za jodiranje soli i dodeliti budžet za praćenje tog uticaja.


U saopštenju UNICEF-a čiji je cilj da osigura eliminaciju poremećaja deficita joda u svim zemljama, dodaje se da se oko 2,6 miliona beba, odnosno 46 procenata u regionu godišnje rađa u domaćinstvima u kojima se ne koristi adekvatno jodirana so i zato su nezaštićeni od poremećaja koje izaziva deficit joda.
Ako majka pati od nedostatka joda, izvesno je da će se i njena beba roditi sa ovakvim nedostatkom, podseća se u saopštenju.


U industrijski razvijenim zemljama, do 80 procenata od ukupnog unosa soli konzumira se prerađenom hranom kao što su hleb, meso, sir i ostali mlečni proizvodi.


Među zemljama obuhvaćenim ovom studijom, samo Rusija i Ukrajina još nisu osetile koristi od usvajanja ovog najizvodljivijeg, najjeftinijeg i najefikasnijeg načina da se obuhvate sva deca, navodi se u saopštenju i dodaje da kada ta praksa bude usvojena potencijalno će se povećati dnevna potrošnja adekvatno jodirane soli u regionu sa sadašnjih 51 procenat na 98 procenata u proseku.


Glavni razlog koji se u Rusiji i Ukrajini često citira je insistiranje na slobodi izbora jodirane u odnosu na običnu stonu so koja se nalazi u maloprodaji, navodi se u izveštaju.


Jod je element ishrane koji je bitan za razvoj i rast ljudskog tela, posebno mozga. Nedostatak joda je najčešći uzrok mentalne nesposobnosti u svetu, koji se može sprečiti.


Glavni izazov za vlade, kada se ovi propisi usvoje, jeste da se oni stave na snagu i da se sprovedu i da se obavezno zabrani sva nejodirana so na tržištu, podseća se u saopštenju.

Tagovi: