KAMILJE MLEKO stiže u Evropu

by | januar 4, 2010

Da li ste probali mleko od kamile? Uskoro ćete imati priliku – jedna kompanija iz Dubaija namerava da počne da izvozi kamilje mleko u Evropu.

kamila

Posle kravljeg, kozjeg i sojinog mleka, evropski potrošači će u samoposlugama uskoro moći da kupe i kamilje mleko, za koje proizvođači tvrde da će izazvati revoluciju u prehrambenim navikama stanovnika starog kontinenta.

 

Iza ovog projekta stoji kompanija „Camelicious“, sa sedištem u Dubaiju, čiji je cilj da izvuče korist iz jednog od retkih resursa kojih ima u izobilju na arapskom poluostrvu.

 

Prednosti mleka kamile su višestruke, jer je upola manje masno od kravljeg, sadrži visok nivo proteina, deset puta više gvožđa, kao i četiri do pet odsto više vitamina C.

 

Ranija istraživanja pokazala su da antitela iz kamiljeg mleka mogu pomoći u borbi protiv bolesti kao što su rak, sida, Alchajmerova bolest i hepatitis C.

 

Jedini problem, barem dosad, je bio taj što kamila ne daje dovoljno mleka za njegovu komercijalnu proizvodnju. Naučnici iz Dubaija su, međutim, i taj problem premostili tako što su stvorili Indžaz, prvu kloniranu kamilu koja proizvodi daleko više mleka od „normalne“ kamile.

 

I dok tek počinje da se govori o kamiljem mleku, u pojedinim samoposlugama u Evropi se već može naći čokolada sa kamiljem mlekom koja je, po mišljenju mnogih sladokusaca, izuzetnog ukusa.

 

Kamilje mleko po hemijskom sastavu podseća na kravlje. Beduini ga piju oko litru do dve dnevno i ne osećaju glad ni žeđ. Ono se dugo održava u svežem stanju, a u arapskim zemljama smatra se da povoljno deluje i na nervni sistem.

 

(Tanjug)

Tagovi: