Kina: 2020. nedostajaće ŽENA za 24 miliona muškaraca

by | januar 19, 2010

kinesko vencanjeDo 2020. godine nekih 24 miliona Kineza neće moći da pronađu suprugu, što je rezultat tradicionalne kineske naklonosti prema dečacima i politike jednog deteta koja se u Kini sprovodi od 70-ih godina.

Selektivni pobačaji se još naveliko praktikuju u ruralnim područjima Kine, iako su se malo smanjili od 2005. godine, piše list „Global Times“ citirajući studiju Kineske akademije društvenih nauka.

 

U godini 2005. godini, na 100 devojčica rođeno je 119 dečaka. Razlozi polne neravnoteže vrlo su složeni i razlikuju se od jedne pokrajine do druge, a rezultat su i loše porodične politike.

 

Ipak, problem je ozbiljan u ruralnim područjima gde ostareli poljoprivrednici moraju da računaju na naslednika, a to je sin.

 

Prema predviđanjima 24 miliona muškaraca teško će pronaći suprugu 2020. godine, posebno muškarci sa niskim primanjima.

 

Prethodni izveštaji o polnoj neravnoteži upućivali su da je to rezultat otmica i ilegalne trgovine ženom i decom.

Kina je krajem 70-ih godina počela sprovoditi politiku jednog deteta, ali kako tradicionalna kineska kultura preferira muško dete, porodice su pribegavale ilegalnim pobačajima, a nekad i napuštale žensku novorođenčad.

 

Kina danas ima 1,3 milijarde stanovnika, a vlada tvrdi da bi bez politike jednog deteta u toj zemlji danas živelo 1,7 milijardi ljudi.

 

Neke kineske pokrajine pokušavale su da smanje pobačaje ženskih fetusa zabranom ultrazvučnog pregleda ili drugih metoda koje otkrivaju pol deteta, a vlada je 2000. godine pokrenula kampanju „zaštita za devojčice“.

Tagovi: