Ljudski mozak se postepeno smanjuje

by | januar 5, 2011

Ljudski mozak postepeno se smanjuje u poslednjih 20.000 godina, a naučnici se spore oko toga da li to znači da smo postali pametniji ili, jednostavno, gluplji. 

 

„U proteklih 20.000 godina, prosečna veličina muškog mozga se smanjila sa 1.500 na 1.350 kubih centimetara, čime je izgubljen deo mozga veličine teniske lopte, a ženski mozak se smanjio u otprilike istoj meri“, piše Kejtlin Mekolif u članku objavljenom u američkom naučnom časopisu „Diskaver“.

 

Mekolifova je komentarisala navode antropologa Džona Hoksa sa Univerziteta u Viskonsinu, koji tvrdi da činjenica da se ljudski mozak smanjuje ne mora da ukazuje i na smanjenje inteligencije, već naprotiv, na njeno povećanje. Mozak koristi 20 odsto energije organizma, te veći mozak zahteva više energije i sporije se razvija, smatra Hoks.

 

S ovim nalazom neki antropolozi se slažu, ističući da su naši mozgovi iako manji, postali efikasniji, dok drugi smatraju da je čovek u toku razvoja postajao gluplji.

 

„Dejli mejl“ je naveo da misteriju smanjenja mozga pokušavaju da objasne razne teorije. Prema jednoj od njih velika glava je bila neophodna za preživljavanje u hladnim uslovima u periodu mladjeg paleolita. Druga teorija kaže da su se lobanje razvijale tako da čovek može da žvaće hranu koju ulovi, kao što su zečevi, irvasi, lisice i konji, a da se njena veličina smanjivala kako je počela da se konzumira lakša hrana.

 

Tagovi: