MENTALNE VEŽBE pomažu prilikom mršavljenja

by | novembar 25, 2009

I metalno vežbanje troši kalorije, tvrde stručnjaci za rad mozga, pa ako već ne možete da odolite slatkišima, potrudite se da par sati dnevno posvetite složenijim mentalnim zadacima.

merenje, mozak, glava, metarSat vremena rešavanja ukrštenih reči ili sudokua sagoreva više kalorija nego što unesemo u organizam nekim popularnim grickalicama, tvrde stručnjaci.

 

Mentalne vežbe, poput rešavanja kvizova i zagonetki, u proseku sagore oko 90 kalorija po satu – više nego što sadrži kolačić s čokoladnim mrvicama ili red čokolade.

 

Stručnjak za mentalnu agilnost Tim Forester tvrdi da rad mozga sagoreva kalorije na jednak način kao i vežbanje.

 

– Našem mozgu za preživljavanje treba 0,1 kalorija svakog minuta. Kada radimo nešto što zahteva složenije razmišljanje, kao što su zagonetke i kvizovi, naš mozak sagoreva 1,5 kalorija po minuti – objašnjava Forester.

 

Mozak je sastavljan od milion neurona koji komuniciraju s drugim neuronima i tako prenose poruke telu i proizvode hemijske tvari, neurotransmitere, koji prenose njihove signale.

 

Neuroni ekstrahuju 75 odsto glukoze i 20 procenata kiseonika iz krvi kako bi stvorili ove neurotransmitere.

 

Ako se bavite nekom zahtevnom mentalnom aktivnošću, vašem mozgu će trebati više glukoze i više kalorija.

Svetski prvak u memoriji Dominik Obrajan koji može da se pohvali sa osam osvojenih titula, tvrdi da mozgu treba jednako vežbe kao i telu.

 

– Trebalo bi da kontinuirano vežbate kako bi vam telo bilo u formi, ali morate i da vežbate da bi vam mozak i pamćenje ostali agilni – kaže Obrajan.

Tagovi: