Modna naučna fantastika

by | januar 7, 2011

Geometrijske figure sve su prisutnije u modnim kreacijama mladih
dizajnera. Poput haljina Lejdi Gage, u kojima se pevačica šeta i van
scene, modeli zanimljivih oblika i dezena krase svetske, ali i domaće
modne piste.

Da se moda ne vraća baš uvek i da svako vreme ipak ima i svoje novitete, nešto autentično što će obeležiti aktuelnu generaciju, svedoče modeli mladih kreatora koji su na dobrom putu da obuku modne poklonice širom planete.

Lisa Šahno, mlada ruska dizajnerka koja se upisala na svetsku modnu mapu 2009. godine kolekcijom „Kvadratura kvadrata“ („Squaring the square“), nastavlja da izneđuje oblicima. Heksa-pelerine sa fluoroscentnim nitima koje potpisuje darovita kreatorka pripadnicama nežnijeg pola omogućavaju izgled kao u filmovima naučne fantastike.

 

Takav stil modernog dizajniranja odeće prisutan je i u regionu, preciznije u susednoj Bosni.

Amila Hrustić, dizajnerka koja je svoj talenat razvijala na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, svoju prvu modnu kolekciju napravila je inspirisana Platonovim telima, odnosno poliedrima. 

 

Rezultat, „Platonova kolekcija“, sačinjena je od pet unikatnih haljina od papira sa crno-belim printovima prišivenim na tekstil. Iako je prvobitno kolekcija bila namenjena scenskom nastupu i kao izraz umetnosti, modeli Amile Hrustić lagano nalaze svoj put ka svakodnevnoj primeni.

 

Još od 2004. godine kreacije domaće dizajnerke Ane Ljubinković mogu se videti na Beogradskoj nedelji mode. Jasno izraženi geometrijski oblici i u ovom slučaju su dominantni. 

Kolekcija „Galaktik“ iz sezone proleće/leto 2010. godine i samouvereno ulazi u sve veći broj ormamra. Pevačica Mia Borisavljević bila je među prvim popularnim lepoticama koje su ponele model sa potpisom Ane Ljubinković.

Neobični geometrijski oblici u krojevima odeće do skoro su bili izbor mnogih pevačica za javne nastupe. Možda će i ulice uskoro postati zvezdane staze, a poklonici kreacija mladih i talentovanih dizajnera ne samo slavne ličnosti.

 

Tagovi: