MODNE zdravstvene tegobe

by | septembar 16, 2009

modne tegobe

Osetljiva koža

Osobe čija je koža izuzetno osetljiva ili pate od alergija često osećaju iritaciju, ili primećuju osip na koži grudi i stomaka. To je posledica dodira sa tkaninama koje se hemijski tretiraju u procesu proizvodenje, kao što su izbeljivanje i bojenje (najčešće pamuka). Sintetički materijali, kao što je najlon, obično uzrokuju preterano znojenje i pojačavaju klimakterične valunge koji često dovode do osipa i perutanja kože.
Rešenje:  Kupujte odeću od prirodnih vlakana koja nisu hemijski tretirana, kao što su pamuk, vuna, svila ili viskoza. Ako se pojačano znojite, ili osećate priliv toplote u koži, ne bi trebalo da nosite tkanine koje prijanjaju uz telo. U slučaju da ste skloni alergijama, izbegavajte upotrebu deterdženata (u formi praška) sa sastojcima koji iritiraju kožu (enzimi i optički izbeljivači). Koristite sredstva za pranje veša, kao i oplemenjivače, sa oznakom „sensitive“ (za osetljivu kožu) ili organska sredstva.

 

Bol u leđima i čukljevi

Nažalost, moraćete da zaboravite na visoke potpetice i da pronađete neki drugi način da izdužite figuru. Eksperti tvrde da je često nošenje obuće sa visokim štiklama osnovni uzrok bolova u donjem delu leđa i listovima, zbog velikog opterećenja ovih delova tela. No, to nije jedina negativna posledica. Moderna uzana obuća može da uzrokuje i pojavu uraslih noktiju, tvrdih žuljeva i čukljeva.
Rešenje:  Posetite pedikira zbog profesinalnog tretmana stopala. Izbegavajte uske cipele, kao i one sa visokim potpeticama, i nemojte ih obuvati češće od tri puta nedeljno. Takođe, kad god vam prilike dozvoljavaju, nosite ortopedsku obuću sa anatomskim ulošcima, patike i udobne papuče. Posetite prodavnicu „Scholl“ obuće -bićete prijatno iznenađeni novim, trendi modelima koje je napravio najpoznatiji proizvođač ortopedske obuće.

Bolovi u ramenima

Možda ste otkrili model grudnjaka koji ističe vaše zanosno poprsje, ali ako spadate u veliku većinu žena koje nose pogrešan broj, vaša leđa platiće danak zdravlju. Duboki tragovi na koži, na mestu gde se nalaze bretele, kao i povijena leđa, znak su da vam je grudnjak premali. Ukoliko vam uz to ne odgovara ni model, brushalter će vršiti pritisak na ključnu kost, gornji deo grudnog koša i ramena, te uzrokovati bol i – na duže staze – deformitete. Grudnjaci sa umecima i čvrstim korpama koji ističu obline mogu da pritisnu unutrašnje organe, čak i da izazovu pojavu nervoze creva!
Rešenje:  Isprobajte veći broj modela i veličina dok ne pronađete onaj koji vam odgovara. Prava veličina je od presudnog značaja, kako za vaše zdravlje tako i za estetski utisak.

 

Klecanje kolena

Možda ste ubeđeni da su patike najbezbednija vrsta obuće, ali istraživanja britanskih stručnjaka ukazuju da one sa „air“ đonovima (ispunjenim vazduhom) mogu da povećaju rizik od povreda nožnih članaka tokom sportskih aktivnosti. S druge strane, na osnovu profesionalne prakse, fizioterapeuti tvrde da trećina ljudi koji se rekreativno bave sportom nosi pogrešnu vrstu patika, što često dovodi do povreda kolena i leđa. Većina modela sportske obuće na tržištu dizajnirani su kao modna obuća, što znači da nisu pogodni za bavljenje sportom.
Rešenje:  Ako kupujete patike za rekreaciju, obavezno ih probajte u čarapama da biste „kreirali“ efekat širenja stopala tokom fizičkih aktivnosti. Takođe, vodite računa da između najdužeg nožnog prsta i unutrašneg luba obuće mora da postoji prazan prostor od pola centimetra. Patike uvek kupujte u radnjama koje prodaju isključivo profesionalnu sportsku obuću, ali nemojte biti u zabludi da najskuplje obavezno moraju da budu i najbolje.

 

Učestale vaginalna infekcije

Tesne farmerke, pantalone i tange od veštačkih materijala mogu da izazovu učestalu pojavu gljivičnih infekcija. Mikroorganizmi koji su uzročnici neprijatnog osipa, praćenog svrabom, rastu u vlažnoj sredini, a uzane pantalone stvaraju takve uslove. Tesan pojas na pantalonama i suknjama takođe se dovodi u vezu sa pojavom bola u leđima i problemima varenja.
Rešenje:  Ukoliko ste skloni infekcijama (osipu), izbegavajte nošenje uzanih pantalona, kao i donjeg veša i odeće od veštačkih (sintetičkih) materijala. Izaberite šire pantalone i suknje od pamuka. Takođe, najlon dokolenice su bolja opcija od hulahopki.

 

Tegobe sa varenjem

Ne možete bez steznik-gaćica koje zatežu stomak i podižu guzu? Pa, ovaj deo odeće nije dobar za vaše zdravlje. Donji veš napravljen od čvrstih ali elastičnih niti, koji vrši efekat steznika, može da naruši proces varenja jer sprečava normalan prolazak hrane kroz creva. Najčešća posledica su gorušica, refluks kiseline i druge probavne teškoće.
Rešenje: Jedino rešenje za trajno zategnut stomak jeste fizička aktivnost, a trbušnjaci su idealna vežba za postizanje brzih rezultata. Lezite na leđa, postavite stopala na pod (celom površinom), noge savijte u kolenima a šake stavite na potiljak. Podignite glavu tako da možete da vidite kolena, izvodeći ovaj pokret isključivo mišićima stomaka. U početku ovu vežbu ponavljajte deset puta, i to svakog dana. Kada steknete snagu, povećavajte broj ponavljanja. Što se tiče vizuelne kamuflaže, dok ne zategnete stomak, nosite jednobojne suknje i pantalone tamnih boja i svetle i dezenirane bluze i majice. Na ovaj način skrenućete pažnju sa stomaka i usmeriti je na gornji deo tela.

 

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock

Tagovi: