Muškarci brže stare od žena?

by | septembar 10, 2010

Među muškarcima starosti od 70 do 89 godina, njih 19 odsto pati od tzv. „blagog kognitivnog oštećenja“, dok je među ženama istih godina takvih 14 odsto, pokazalo je jedno američko istraživanje, obavljeno na slučajnom uzorku od 2.000 osoba.

muskarci brze stare

Takav rezultat predstavljao je iznenađenje za stručnjake Mejo istraživačkog centra za Alchajmerovu bolest, iz Ročestera, Minesota, jer to oboljenje, kojem često prethodi blago kognitivno oštećenje, češće pogađa žene nego muškarce, preneo je Rojters.

Čak i pošto su uzete u obzir razlike među ispitanicima u obrazovanju, godinama i oboljenjima kao što su dijabetes i hipertenzija, opstala je činjenica da su stariji muškarci izloženi oko 50 odsto većem riziku da dožive blago kognitivno oštećenje nego njihove vršnjakinje, izjavio je vođa istraživanja dr Ronald Petersen.

Osobe koje pate od blagog kognitivnog oštećenja imaju probleme s pamćenjem, ali mogu da obavljaju uobičajene dnevne aktivnosti i u principu su svesne svoje zaboravnosti.

 

Naravno da sve osobe koje pate od blagog kognitivnog oštećenja ne završe u punoj demenciji, ali se kod jednog broja njih to desi, zbog čega je ovo oštećenje uvršćeno u rizične faktore za Alchajmerovu bolest.

Procenjuje se da oko 15 odsto onih koji pate od blagog kognitvnog oštećenja dožive punu demenciju. Na nivou opšte populacije to iznosi jedan do dva odsto.

 

Dobijeni rezultati mogli bi da znače da muškarci ranije nego žene počinju da imaju probleme s pamćenjem, ali s godinama ti problemi sporije napreduju, dok žene češće preskaču rane faze gubitka memorije, a onda naglo zapadaju u demenciju. 

Izvor: Tanjug

Tagovi: