Muzu ZEČEVE zbog medicinskog mleka

by | januar 25, 2010

Holandski naučnici su počeli sa uzgojem mlečnih zečeva sa ciljem iskorištavanja pozitivnih svojstava njihovog mleka. Prva komercijalna muža zečeva, koja se obavlja specijalnim strojevima, trenutno je aktuelna na jednom domaćinstvu u Holandiji, piše „Sunday Times“.

zecevi

Naravno, zečevi su genetski modifikovani na način da nose i deo ljudskih gena, što znači da njihovo mleko sadrži protein C1 inhibitor koji sprečava upale u telu, a čiji nedostatak može da bude vrlo štetan po organizam.

 

Mlečni protein bi trebalo da sprečava odbacivanje transplantovanih organa i oštećenja tkiva posle srčanog i moždanog udara kao i da pomogne žrtvama saobraćajnih nesreća, kojima su tom prilikom povređeni unutrašnji organi. C1 može da se uzme iz ljudske krvi ili nekih drugih životinjskih izvora, ali to je skupo i podrazumeva veliki rizik od zaraze virusom AIDS-a ili ljudskom verzijom kravljeg ludila.

 

Takve opasnosti ne postoje kad je u pitanje mleko sa hi-tech zečijih farmi. Hilari Longharst iz londonske bolnice „Barts“ kaže da je jako uzbuđena jer bi ovakva vrsta terapije mogla potpuno da promeni živote mnogih ljudi koji pate. Zato ne čudi da se očekuje povećanje broja sličnih domaćinstava.

 

– Postoji velika potražnja za ovim proizvodom. Mi imamo kapacitete da ga proizvedemo jeftino i u neograničenim količinama – kaže Sijmen de Vries, izvršni direktor biotehnološke kompanije „Pharming“ koja stoji iza čitavog projekta.

 

Samo jedan primer za kraj, beli novozelandski kunić može da proizvede oko 140 mililitara mleka na dan.

Tagovi: