Na strahu od masnoća kompanije zarađuju milijarde dolara!

by | januar 12, 2012

Časopis posvećen modi i modelima za punije, izazvao je kontroverze tvrdeći da većina manekenki na pistama zadovoljava kriterijume anoreksije.

Časopis „Plus Model“ tvrdi da, fotografijom na kojoj gola manekenka za punije pozira pored jednog modela uobičajene težine današnjeg sveta mode, želi da podstakne punije kupce da izvrše pritisak na proizvođače odeće da i za njih počnu proizvoditi bolje modele i da prestanu promovisati ideale mršavosti.

U tekstu je naveden podatak kako je pre 20 godina prosečna manekenka težila 8 odsto manje od prosečne žene. Danas teži čak 23 odsto manje.

Naglašavaju i kako žene u proseku nose konfekcijski broj 38-40, dok se po trgovinama mahom prodaje odeća manjih brojeva od proseka.

U uvodniku, glavna urednica časopisa, Madeline Figueroa-Jones, obašnjava da je to njihov odgovor na modnu industriju koja podržava mršav i nadasve nezdrav izgled.

„Svakodnevno nas bombarduju oglasima o mršavljenju, jer na strahu od masnoća kompanije zarađuju milijarde dolara“, napisala je Figueroa-Jones.

Međutim, naglasila je i kako ne zagovaraju ni gojaznost, koja takođe nije dobra za zdravlje.
Urednica magazina tvrdi kako se žene više ne mogu poistovetiti s modelima jer je razlika prevelika.

Tagovi: