Namirnice koje otklanjaju simptome hroničnog umora

by | novembar 1, 2013

U otklanjanju umora važnu ulogu ima pažljivo planiranje jelovnika. Da bi se unele hranljive materije koje povećavaju fizičku ili psihičku energiju, treba jesti namirnice bogate složenim ugljenim hidratima, biljnim vlaknima, vitaminima B, C i E, kao i gvožđem, magnezijumom i kalijumom.

masline

Na dnevnom meniju treba da se nađu i neke od sledećih namirnica: cvekla, šargarepa, masline, borovnice, beli i crni luk, boranija, jabuke, kupine, avokado, ananas, integralni pirinač, koštičavo voće, semenke bundeve i suncokreta, banane, paradajz, crvena paprika, kupus, karfiol, teleća džigerica, sardine, jogurt.

Korisna je upotreba ljutih začina – rena, bibera, karija i ljute paprike, koji podstiču prirodni mehanizam detoksikacije organizma.

Potrebno je uzimati namirnice bogate biljnim vlaknima, koja utiču na metabolizam ugljenih hidrata, odnosno pomažu organizmu da troši manje energije.

Takođe, vezuju i otrovne materije, metaboličke produkte organizma, te doprinose detoksikaciji tela i na taj način otklanjaju umor. Dnevna preporučena količina vlakana iznosi od 25 do 30 grama.

Dan obavezno započnite doručkom, uz još dva glavna obroka sa dve lagane užine. Izbegavajte masnu, prerađenu i konzervisanu hranu, rafinisane šećere, suhomesnate proizvode, pohovana jela i ona pržena u dubokom ulju, slane i slatke grickalice, brzu hranu i veću količinu kafe, dok alkohol treba izbaciti u potpunosti.

Autor: Life Content

Tagovi: