Napravite sami domaći kvasac (recept)

by | mart 22, 2020

Ako slučajno ovih dana u prodavnicama niste uspeli da pronađete kvasac mi vam nudimo par predloga kako ga možete napraviti sami kod kuće

Iako dobar hleb možete da napravite i bez kvasca, za one koji nisu ljubitelji takvog, danas donosimo neka od rešenja u slučaju da kod kuće nemate isti.

Sastojci za kvasac od voća

1 jabuka
750 g oštrog brašna
520 ml vode

Mnogi je ne vole, a ona je preukusna: Boranija sa pavlakom

Priprema:

Jabuku prepolovite na pola, izvadite jezgro, te narendajte u jednu posudu. Pola kg brašna pomešajte s 350 ml vode, dodajte jabuku, te sve dobro zatvorite u teglu. Nakon tri dana smesa će narasti i pojaviće se mehurići. Pola smese bacite, a drugu polovinu u posudi pomešajte s 250 g brašna i 170 ml vode. Smesu dobro zatvorite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kada se pojave mehurići, vaš kvasac je spreman za upotrebu, piše „Stvar ukusa“.

Za savršen hleb vam je potrebno 250 g kvasca, a ostatak smese nastavite da održavate dodavanjem brašna i vode potrebnih da smesa bude retka.

Kvasac od žitarica

Prvi dan pomešajte 20 g brašna i 20 ml vode da dobijete homogenu smesu. Drugi dan pomešajte još 20 g brašna i 20 ml vode, pa još dva puta tokom dana dobro promešajte smesu.
Treći dan dodajte još 30 g brašna i 30 ml vode, pa tokom dana promešajte još dva do tri puta. Četvrti dan sklonite polovinu smese, te ponovite postupak od trećeg dana. To isto uradite i peti i šesti dan. Sedmog dana vaš kvasac je gotov i spreman za upotrebu.

Zdrava prolećna čorba, odlična za vaš imunitet

Kvasac od krompira

Dobro skuvajte jedan krompir koji ste isekli na kockice. Iscedite ga, ali sačuvajte vodu od kuvanja. Krompir pomešajte s jednom kašičicom soli i jednom kašičicom šećera. Ostavite da se smesa ohladi, pa dodajte 1/4 vode od kuvanja. Smesu ostavite nekoliko dana da odstoji.

Kvasac za testo

200 g integralnog brašna
1 dcl tople vode
1 kašičica meda

Priprema:

Ručak iz rerne: Za odličnu testeninu potreban je spanać, šunka i pavlaka (video)

Pomešajte 50 g integralnog pšeničnog brašna i 1 dcl tople vode.

Dodajte 1 kašičicu meda ili ječmenog slada. Promešajte i sipajte u staklenu teglu, pokrite platnenom krpom i ostavite da stoji na toplom mestu. Sutradan promešajte i ponovo pokrite. Trećeg dana uveče kad se pojave mehurići dodajte 150 g brašna i 1,5 dcl vode. Dobro promešajte i teglu ponovo pokrite. Četvrtog ili petog dana smesa će biti spremna za pripremu testa. Uzeti 1 šolju kvasa, a ostatak (ostavite u staklenoj tegli) i držite zatvoreno u frižideru.

Foto: Guliver/Gettyimages