Naučnici: Majčino mleko ubija rak

by | april 24, 2010

Majke bi trebalo da doje svoje bebe jer supstanca u njihovom mleku ubija rak, tvrde naučnici, prenosi „Telegraf“.

majcino mlekoOni su otkrili da majčino mleko prirodnim putem jača imuni sistem dece. Ljudski protein alfa laktalbumin koji je smrtonosan po ćelije tumora (HAMLET), mogao bi postane uobičajen vid terapije odraslih u roku od pet godina.

Ispitivanja na ljudima su pokazala da HAMLET može da ubije rak bešike, a laboratorijskim testovima je otkriveno da ova supstanca ubija čak 40 različitih vrsta tumora. 

Ključno je to što HAMLET ne ubija zdrave ćelije, što znači da ne uzrokuje mučna sporedna dejstva poput hemoterapije.

 

Profesor Rodžer Karlson, sa univerziteta u Gotenburgu, rekao je da ovo otkriće doliva ulje na vatru debatama da li je za bebe bolje dojenje ili hranjenje na bočicu.

 

– HAMLET je proizveden kombinovanjem alfa laktalbumina u mleku i oleinske kiseline koja se nalazi u stomacima beba. Stoga je dojenje povezano sa smanjenjem rizika od raka kod beba – objasnio je on.

 

Karlson je rekao da su testovi pokazali da HAMLET napada „proizvodni centar“ ćelija raka.

 

Ispitivanja na muškarcima obolelim od raka bešike pokazala su da su tumori smanjeni bez bolnih sporednih dejstava nakon svega pet dana tretmana.

 

– Pacijenti sa rakom bešike primili su rastvor HAMLET preko katetera. Supstanca je ubila ćelije raka, a veličina tumora se smanjila u roku od pet dana – precizirao je Karlson.

 

On je, međutim, ukazao da je ovakav tretman ograničen, jer rastvor mora da se ubaci tačno na lokaciju na kojoj su ćelije raka, ili, kako je ukazao naučnik, u venu koja nosi krv direktno do tog mesta.

 

– Ljudsko telo bi probavilo pilulu ili tečni rastvor, kao normalnu hranu – dodao je Karlson.

 

On je ocenio da bi ovakav vide tretmana bio idealan kao dodatak hemoterapijama. Karlson je takođe rekao da su naučnici slučajno otkrili HAMLET-a, dok su istraživali prednosti majčinog mleka.

Tagovi: