Nekontrolisana pljačka studenata

by | avgust 23, 2009

Privatni i državni fakulteti i dalje upisuju studente van svog sedišta u takozvanim isturenim odeljenjima, iako je to zabranjeno Zakonom o visokom obrazovanju iz 2005. godine. Iz Ministarstva prosvete poručuju studentima i njihovim roditeljima da se ne kockaju jer su diplome stečene na ovakav način nevalidne.

 

Kradja studenata


Samo u Čačku, Kraljevu, Užicu, Arilju, Guči ima čak 15 isturenih odeljenja privatnih i državnih fakulteta. Školarine su iste kao u sedištu fakulteta, s tim da studenti obično nemaju nikakve uslove za rad. Nemaju studentsku službu, biblioteku, nastava se organizuje u raznim iznajmljenim prostorijama od bioskopskih sala do napuštenih fabrika. Na ovaj način je od obrazovanja napravljen dobar biznis jer su ulaganja minimalna, a profit ogroman. Nastave u njima skoro da nema, tako da su umesto 60 časova po predmetu predavanja svedena na pet do deset časova. Kadrovi koji su angažovani kao predavači su posebna priča.

 

Nastavnici su obično penzionisani profesori koji imaju više od 70 godina ili profesori sa matičnih fakulteta koji u jednom danu obiđu po više gradova i drže predavanja.
– To nisu predavanja. To su više uputstva studentima kako da spreme ispit i odakle da uče. To je, naravno, prilika da svaki profesor proda svoju knjigu kao obaveznu literaturu za ispit. Dešava se da na tim isturenim odeljenjima predaju profesori koji nemaju nikakve kompetencije za predmet koji predaju – ispričao nam je Čačanin, dobar poznavalac prilika u radu isturenih odeljenja u ovom gradu. Tako je, recimo, profesor koji je nekada predavao vojno snabdevanje sada nastavnik menadžmenta, ili doktor nauka u mašinstvu koji ima objavljene radove o održavanju motornih vozila sada predaje marketing.

Ni akreditacija fakulteta, koja se privodi kraju, nije rešila ovaj problem, iako se to očekivalo.
– Nije naše da mi regulišemo tu oblast, to je zadatak Ministarstva prosvete. Zakon je jasan, odeljenje koje se otvori van matične kuće, da bi bilo akreditovano, mora da ima sve što ima i fakultet. Niko od njih nije ispunio te uslove. Oni nemaju ni studentsku službu, ni biblioteku… zakupe samo prostor za nastavu, što nije dovoljno. Tu su samo da bi od studenata pokupili pare – kaže prof. dr Slobodan Arsenijević, predsednik akreditacione komisije.

U Ministarstvu prosvete kažu da u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, koji je stupio na snagu 2005. godine, nijednoj visokoškolskoj ustanovi u Republici nije izdata dozvola za rad kojom se odobrava obavljanje delatnosti van sedišta, kao i da ni za jednu od visokoškolskih ustanova nije u toku postupak izdavanja takve dozvole za rad.
– Imajući to u vidu, apelujemo na studente i njihove roditelje da budu svesni da na tržištu rada diploma bez stvarnog znanja ne znači mnogo, te da u cilju zaštite sopstvenih interesa pri upisu studija provere u Ministarstvu prosvete status ustanove i studijskog programa koji ta ustanova sprovodi – kaže prof. dr Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete.
On navodi da se služba inspekcijskog nadzora Ministarstva prosvete na terenu suočava s teškoćama prilikom utvrđivanja regularnosti upisa studenata u odeljenja van sedišta visokoškolske ustanove, s obzirom na to da je u prethodnom periodu jednom broju visokoškolskih ustanova bio dozvoljen rad van sedišta.

U Ministarstvu se nadaju da će ovaj problem biti rešen kada se u potpunosti okonča postupak akreditacije i izdavanja dozvola za rad visokoškolskim ustanovama i kada bude formiran registar visokoškolskih ustanova, studijskih programa i nastavnika, što je ovlašćenje i obaveza Ministarstva prosvete u skladu sa već pomenutim Zakonom o visokom obrazovanju.

 

Izvor: Blic

Tagovi: