Nova pravila za uspešno učenje!

by | septembar 23, 2010

Istraživanja su pokazala da će dete lakše pamtiti gradivo ako ne bude stalno učilo na jednom mestu, jer novi prostori podstiču rad mozga.

Iako su svima nama roditelji i nastavnici govorili kako uvek treba učiti na mirnom, posebnom mestu, u uređenoj sobi, za preglednim radnim stolom i svakoga dana u isto vreme pisati domaći zadatak, američki stručnjaci sada tvrde da to nije garancija uspešnog savladavanja školskog gradiva.

Naprotiv, istraživanja su pokazala da će i deca i odrasli lakše pamtiti gradivo ako ne budu stalno učili na jednom mestu, jer novi prostori podstiču rad mozga, pišu „Novosti“.

 

Poslednjih nekoliko godina naučnici su uočili da metoda učenja na omiljenom mestu ne daje očekivano dobre rezultate, te da menjanje prostorija i mesta na kojima se uči poboljšava koncentraciju.

 

Kako? Kada promenimo prostor, mozak nesvesno stvara suptilne asocijacije između gradiva i predmeta u prostoriji.

 

Informacija se time obogaćuje detaljima iz drugačijih prostora, pa je mozak zato sporije zaboravlja, kažu naučnici.

 

Preporučljivo je i istovremeno učenje različitih varijacija iste teme. Recimo, poželjno je u isto vreme vežbati izgovor i pisanje stranog jezika. Istraživanja su pokazala da to ostavlja snažniji utisak na mozak, tako da se informacije bolje pamte.

Izvor: Mondo

Tagovi: