Odmor garantuje dug i srećan život!

by | septembar 21, 2010

Mislite da je odmor gubljenje vremena? Stručnjak za spavanje tvrdi da je odmor jedan od ključnih elemenata koji čoveku garantuje dug i srećan život.

Naučnici već duže vreme upozorava na važnost sna, čiji nedostatak uzrokuje niz zdravstvenih problema. Sada je otkriveno da situaciju može spasiti i kvalitetan odmor. Naime, američki stručnjak za spavanje dr. Metju Edlund u svojoj novoj knjizi ističe da ljudi koji već ne mogu da spavaju mogu barem da iskoriste blagodeti kvalitetnog odmora.

Prema dr. Edlundu, odmaranje ima vrlo važnu ulogu u čovekovom životu iako je on često zanemaren. Odmor obnavlja telo, ali i omogućava kvalitetniji san, pa ga to čini jednim od ključnih elemenata za dobro zdravlje.

‘Mnogi od nas stalno su u žurbi i na odmor gledaju kao na slabost – gubitak dragocenog vremena. Međutim, odmor je biološka potreba. Nauka nam to stalno pokazuje. Kao što nam treba hrana, tako nam trebamo i odmor’, pojasnio je dr. Edlund.

 

Što je zapravo odmor? Definitivno nije izležavanje pred televizorom, kao što mnogi misle. Dok gledamo televiziju, mozak nam i dalje užurbano radi, tako da se ne postiže učinak odmora. Čoveku je potreban aktivan odmor poput prijatno provedenog vremena s prijateljima, koncentrisanog disanja i meditacije. Takva vrsta odmora dugoročno ganatuje zdravlje. 

 

Tagovi: