Otklonite sve sumnje: Punkcija čvora štitne žlezde

by | novembar 26, 2014

andrea peterPiše: dr sci. med. Andrea Peter
lekar specijalista nuklearne medicine

Poliklinika Novakov logo

 

 

 

Aspiraciona punkcija čvorova u štitastoj žlezdi radi se u cilju dobijanja uzorka ćelija kako bi se utvrdile njihove osobine, a vrši se pod kontrolom ultrazvuka.

Koristi se vrlo tanka igla za uzimanje uzorka, a najčešće i bez lokalnog anestetika. Nekada je potrebno uzeti nekoliko uzoraka iz različitih delova čvora, a nakon toga se šalju patolozima na analizu, odnosno pregled pod mikroskopom.

punkcija-cvora-stitne-zlezde

Rezulati aspiracione punkcije čvora u štitastoj žlezdi mogu biti različiti:

  • Benigne promene, što se javlja u 80% slučajeva,
  • Maligne promene (karcinom štitaste žlezde) ili sumnjive lezije dobijaju se u 5% slučajeva,
  • Granične promene se javljaju u 10% slučajeva i najčešći uzrok tome su folikularne lezije ili lezije sa ćelijskom atipijom ali bez mogućnosti utvrđivanja njihovog biološkog potencijala. U ovakvim slučajevima moguće je ponavljanje punkcije ali češće je operativno lečenje.
  • Nedijaganostički nalaz se može dobiti u 5% slučajeva kada broj ćelija u uzorku nije adekvatan za pouzdanu procenu karakteristike čvora.

Svi pacijenti kod kojih se aspiracionom punkcijom dobije nalaz koji ukazuje na malignu leziju šalju se iskusnom hirurgu radi operativnog lečenja.

Većina karcinoma štitaste žlezde se danas vrlo uspešno leči. Čvorovi u štitastoj žlezdi za koje se punkcijom pokažu da su benignih karakteristika ultrazvučno se prate i kontrolišu u vremenskom opsegu od šest do 12 meseci.

Operativno lečenje može biti preporučeno i nakon perioda praćenja ukoliko čvor raste ili pokaže određene promene u ultrazvučnim karakteristikama.

Tagovi: