Otkrijte da li imate NEPRIJATAN ZADAH

by | januar 12, 2010

Halitoza, medicinski naziv za bolest koja ruši samopouzdanje i udaljava od prijatelja, kriva je za hronični zadah, kojeg ljudi najčešće uopšte nisu svesni. Čovek se privikne na miris svog tela, ali jednostavan test otkriće da li patite od zadaha.

zadahDebljim koncem očistite zadnje zube, ostavite minut do dva da se osuši i zatim pomirišite. Možete da upotrebite i komadić gaze, kojom prebrišite jezik nekoliko puta – neprijatan miris će otkriti da li je reč o halitozi. Hroničan zadah neće oterati pasta za zube ili žvaka jer ga uzrokuju bakterije na jeziku i ustima.

 

Halitoza može da bude znak bolesti, kao što su dijabetes ili upale sinusa. Lekar će proveriti da li je uzrok u tegobama želuca, jetare, bubrega ili emfizema pluća, koji je posledica hroničnog bronhitisa ili astme, a karakteriše ga otežano disanje.

 

Semenke klinčića, komorača ili anisa mogu da poboljšaju dah: žvaćite ih nakon jela. Kafa, pivo, vino i viski podstiču stvaranje neprijatnog mirisa, pa ih je najbolje izbegavati, a pomoći će i vodica za ispiranje usta iz kućne apoteke od kadulje i nevena.

Tagovi: