Otkriven mehanizam prenošenja meningitisa

by | januar 9, 2011

Glavnu ulogu u procesu jednog oblika meningitisa predstavlja poseban receptor za meningokoke, utvrdio je tim francuskih stručnjaka. Zahvaljujući izuzetno važnom otkriću, naučnici veruju da će moći da razviju nove terapije protiv najtežih oblika te bolesti.

Grupa francuskih naučnika otkrila je proces prenošenja cerebro-spinalnog meningitisa, retkog ali teškog oblika meningitisa, upale moždanih opni – meningi, preneli su francuski mediji.

Reč je o procesu koji se odvija u više faza i završava se popuštanjem kapilara u mozgu, što omogućava bakterijama meningokokama da „napadnu“ moždane opne, naveli su naučnici sa Univerziteta „Pari Dekart“, kao i iz Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja i Nacionalnog centra za naučna istraživanja.

Bakterije meningokoke, izazivači meningitisa, koje su često prisutne u nepatogenom stanju u grlu njihovih zdravih nosilaca, mogu, kako su istakli naučnici, ulaskom u krvotok da izazovu meningitis. 

Centralnu ulogu u tom procesu predstavlja poseban receptor za meningokoke „beta2-adrenergijski“ receptor, koji bi mogao da bude „meta“ novih terapija protiv najtežih oblika meningitisa.

Tagovi: