Otkriven tajni ljubavnik Edit Pjaf

by | maj 2, 2011

Biciklista Lui Žerarden godinu dana je bio tajna ljubav Edit Pjaf, otkriva ekskluzivno list „Figaro“ pozivajući se na ljubavnu prepisku koja je nedavno izašla u javnost.
On se zove Lui Žerarden, poznat po nadimku Toto, nekadašnji dizajner u „Renou“ lud za biciklizmom, svetski šampion amatera u biciklizmu 1930. godine, višestruki biciklistički šampiom Francuske, direktor zimskog biciklističkog centra. Zaljubljena žena je Edit Gasion, zvana Pjaf, sićušna svetska kraljica francuske šansone, koja se u trenutku njihovog susreta krajem 1951. godine nije mnogo pojavljivala u javnosti. U svojoj 36. godini ona je već bila poznata po svojoj interpretaciji „Himne ljubavi“ i „Zbog tvojih očiju“. Pjaf je imala brojne ljubavne afere sa poznatim ličnostima kao što su Pol Meris, Iv Montan, Edi Konstantin ili bokser Marsel Cedan koji je nastradao u avionskoj nesreći, što je poznata pevačica veoma teško podnela.

Pevačicu je sa 39-godišnjim plavookim, uvek preplanulim i lepo doteranim Totom upoznao njen tadašnji ljubavnik Andre Pus, zvani Dede. Nekadašnji urednik časopisa „Ekip“ seća se Totoa.
– On nije bio neka naročita zvezda, ali on je umeo da govori za novine, da se obraća političirama kao i svojim navijačima. Umeo je da se dopadne – rekao je Dede.
Toto je zapao u oči i Edit Pjaf koja je stupila scenu daleke 1935. i koja se prvo zagrejala za boks a potom za biciklizam, sporotve koji danas uopšte nisu u modi, ali koji su posle Prvog svetskog rata i te kako bili popularni.
U vreme okupacije šampioni u tim sportovima važili su za heroje. Poznate zvezde su u to vreme dodeljivali nagrade pobedniku „Tur de Fransa“.Tako je i Edit bila upućena u biciklizam, veoma popularan u to vreme.
Posle susreta sa Totom, u periodu između novembra 1951. i septembra 1952. počinje učestala prepiska izmedju Edit i njenog novog ljubavnika.
U njenom pismu koje je prodato na Kristijevoj aukciji 2009. godine, a koje je nedavno objavljeno pod nazivom „Moja plava ubavi“, Edit izjavljuje ljubav svom dragom na izuzetno nežan način.
Ona mu piše: „Volim te čitavim srcem, svom svojom dusom i celim svojim bićem i telom. Sem tebe ništa neće postojati za mene, hoću da ti budeš jedini!“
Posle njenog boravka u Njujorku u septembru 1952. godine, ona ga obaveštava o svom venčanju sa pevačem Zzakom Pilom i u jednom pismu mu kaže: „Hiljadu puta sam te upozorila da ćeš me izgubiti“.

Tagovi: