PEČURKE pomažu u lečenju raka

by | decembar 25, 2009

kordicepsRetku pečurku kordiceps već dugo proučava kineska medicina, a sada su i zapadni stručnjaci shvatili da sadrži lek koji pomaže u borbi protiv raka.

Naučnici sa Fakulteta u Notingemu otkrili su da pečurke mogu da pomognu u lečenju raka. Tim stručnjaka istraživao je lek kordicepin koji se dobijao iz retke vrste divlje pečurke kordiceps, a sada se priprema iz kultivisanog oblika. Kordiceps je parazitska gljiva koja raste na gusenicama, a kineska medicina istražuje ju već jako dugo.

 

Problem je do sada bio u tome što se kordicepin u telu brzo razgradio. Međutim, sada se može davati u kombinaciji sa nekim drugim lekom.

 

Promatrala su se dva dejstva na ćelije: pri manjoj dozi kordicepin sprečava nekontrolisan rast ćelija, a pri visokim dozama sprečava ćelije da se zalepe jedna za drugu, što takođe koči njihov rast. Zaključak je da se kordicepin meša u postupak kojim ćelije proizvode proteine.

 

Naučnici kažu da će novim saznanjima do kojih su došli biti moguće predvideti koje vrste raka su osetljive na lek a sa kojim drugim lekovima protiv raka se kordicepin može efikasno kombinovati.

Tagovi: