Percepcija vremena zavisi od RASPOLOŽENJA

by | decembar 24, 2009

Sigurno ste primetili da se vreme oteže kada iščekujemo neki lep događaji, poput Nove godine na primer, a da prosto leti kada idemo u susret nekom neprijatnom trenutku, kod zubara možda.

satoviTo je zato što naša percepcija o protoku vremena zavisi od našeg raspoloženja ili neraspoloženja, tvrdi grupa francuskih psihologa sa Ekonomske škole u Parizu.

 

Oni su utvrdili da različite anticipacije događaja utiču na osećaj o protoku vremena – takozvano „anticipirano trajanje“.

 

Osećaj „da ne možeš da dočekaš“ neki trenutak kao da usporava vreme, dok strah ubrzava okretanje kazaljki na satu. Istraživači su ustanovili da kada s nestrpljenjem iščekujemo neki trenutak tada stalno mislimo o njemu pa dolazi do „istezanja vremena„. Kao kada bismo gledali kako biljka raste.

 

I obrnuto – strepnja zbog nekog neprijatnog događaja izaziva teskobu koje se oslobađamo tako što se trudimo da ne mislimo na tu neugodnost, što ima efekat „sužavanja vremena„.

 

Istraživači smatraju da vreme može da ima izvesnu „elastičnost“, koja zavisi od našeg trenutnog (ne)raspoloženja.

– Kada neka osoba iščekuje neki događaj koji se vezuje za pozitivne emocije, recimo odmor na sunčanoj plaži, kod nje se javlja nestrpljenje koje dovodi do osećaja o sporom protoku vremena, kao da do odmora nikada neće doći – objasnio je vođa istraživačkog tima Pjer Iv Žofar.

 

– Sa druge strane, ako osoba mora da se suoči sa nekim neprijatnim događajem, kao što je ispit, kod nje se javlja strepnja i čini joj se da vreme prosto leti – dodao je on.

 

(Tanjug)

Tagovi: