Pet korisnih stvari koje možete odmah da uradite za svoje zdravlje

by | 9 maja, 2017

Mada uvek govorimo kako nam je zdravlje najbitnije i da nećemo više da se nerviramo zbog sitnica i stvari na koje, sve i da hoćemo, ne možemo da utičemo, nekako se uvek desi da nam baš ta sitnica pokvari dan. Dajemo vam pet saveta koje ovog trenutka možete da učinite za svoj dug i zdrav život. Sigurno ćete odmah pomisliti – pa to smo i sami znali – ali razmislite realno, koliko vam često u danu, pa usudićemo se da kažemo i nedelji, padne na pamet da te stvari zaista i uradite za sebe. Stavljamo ih još jednom na papir, pardon, na ekran, kako biste ih imali kao podsetnik.

Foto: Thinkstock

1 Momentalno se oslobodite stresa! U svakom trenutku nešto vas može uzrujati – nekad je dovoljno samo da se ulogujete na društvene mreže, pa da se iznervirate, ali možete za sebe da učinite to da tu situaciju iskontrolišete. Umesto toga meditirajte, trčite ili činite bilo šta što vas opušta. Stručnjaci savetuju kako bi bilo dobro napraviti listu u dve kolone – u jednoj da bude spisak stresnih stvari koje možete kontrolisati, a u drugoj da budu one koje ne možete. Tako se za početak možete usredsrediti na stvari koje možete odmah rešavati, jer ćete se, korak po korak osećati bolje.

2 Isključite se i napunite baterije! Odredite sebi deo dana kad ćete odložiti telefon i sve ostale izvore koji vas teraju da se ulogujete u virtuelni svet. Ako vam uspe da se na nekoliko sati isključite, možda za koju nedelju uspete da provedete i ceo jedan dan bez telefona, što bi za vaše zdravlje bilo i te kako blagotvorno. Najbolje bi bilo da pre spavanja ne idete uopšte na internet, kako biste zaspali mirno i utonuli u lepe snove.

3 Naspavajte se kako treba! Osim što nenaspavani izgledate loše, ujedno se i osećate loše – umorni ste, razdražljivi, nemate energije, što sve nepovoljno utiče i na psihu. Procenite koliko vam je zaista potrebno sati sna da biste se osećali naspavano i pokušajte da se držite tog rasporeda. Već nakon par dana ćete osetiti promenu, svaku obavezu ispunjavaćete lepše i lakše.

Foto: Thinkstock

4. Pokrenite se! Sedenje je jednako štetno kao pušenje cigareta. Pronađite za sebe onu fizičku aktivnost koja vas raduje i, ne, ne možete da kažete da takve nema, jer bar u današnjem svetu ima toliko izbora. Čim postanete aktivniji, više ćete brinuti i o tome šta i kako jedete, bićete raspoloženiji i mentalno produktivniji. Ako ništa drugo, onda se makar setite da češće ustajate sa stolice. Nemojte da dozvolite da prođe sat vremena da u kontinuitetu sedite.

5. Mislite o tome šta i kako jedete! Stručnjaci kažu da je ključ u jednostavnosti. Jedite što više svežeg voća i povrća. Osluškujte svoje telo, ono će vas navoditi na to šta mu treba više ili manje, ali uključite u sve to i nutricionistu kako biste bili sigurni da činite pravu stvar za svoje telo. Nemojte se nikako izgladnjivati i ne zaboravljajte doručak! Ukoliko ne možete spontano da se držite konkretnih obroka u danu, napravite raspored šta ćete i kad jesti, pa će vam to s vremenom postati rutina.

Pročitajte i … Kako da u pet koraka ublažite anksioznost

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.