Pobedite PMS ovim namirnicama

by | decembar 19, 2013

cokolada

Složeni ugljeni hidrati

Sa povrćem, voćem i celim žitaricama nikada nećete pogrešiti naročito ne u vreme menstruacije. Šećerom iz voća ćete smanjiti žudnju za nezdravim slatkišima zato uvrstite smokve, šljive, narandže u redovnu ishranu.

Izbegavajte kofein

Kofein podstiče nadutost jer izaziva zadržavanje vode u organizmu. Takođe, kafa je kisela, a ne bazna pa je nikada nije dobro piti na prazan stomak, a naročito ne za vreme menstruacije kada je on posebno osetljiv. Tih nekoliko dana bi bilo bolje da pijete indijski čaj kao alternativu.

Jedite hranu bogatu kalcijumom

Prema rečima nutricioniste Latama Tomasa, ženama je potrebno najmanje 1,200 mg kalcijuma dnevno. Dobar izvor kalcijuma su jogurt, brokoli, kelj i peršun.

Izbegavajte previše slanu hranu

Nutricionisti kažu da naše dnevne potrebe za soli jedva stanu u jednu čajnu kašičicu. Najbolji način da kontrolišete unos soli je da izbegavate brzu i obrađenu hranu jer se u njoj nalazi i do četiri puta više soli nego što bi jedan obrok trebalo da sadrži.

Uživajte u crnoj čokoladi

Ovo ste sigurno zapamtile, ali ponovićemo kako bismo vas ohrabrili! Slobodno jedite crnu čokoladu u toku menstruacije jer sadrži gvožđe koje vam je potrebno, podstiče lučenje hormona sreće, sadrži antioksidante i mnogo je ukusna!

Ne zaboravite vodu

U ovim danima vaše telo zadržava vodu jer se plaši da je neće dobiti dovoljno. Ako pijete dovoljno vode oslobodiće se vode koja se zadržava i nećete biti natečene.

Jedite hranu bogatu magnezijumom

Tomas kaže da hrana poput tofu sira i mahunarki sprečava nadutost kod žena u ovom periodu.

Ne zaboravite ni vitamine

Vitamin E pomaže u otklanjanju menstrualnih simptoma, a ima ga u žumancetu i avokadu. Vitamin B6 sprečava nadutost i popravlja raspoloženje, a nalazi se u paradajzu, bananama i ovsenim pahuljicama. Konačno, vitamin C i cink su važni za ženski organizam jer čuvaju

Autor: Life Content

Tagovi: