POLJUBAC za dug život

by | decembar 22, 2009

Svako jutro jedan poljubac i mogli biste da živite i do pet godina duže od osoba koje svoje partnere ređe ljube. To je pokazalo veliko nemačko istraživanje koje je obuhvatilo nekoliko hiljada ispitanika raznih starosnih, verskih i rasnih grupa.

poljubacZašto poljupci imaju tako pozitivno dejstvo na zdravlje? Tokom jedne „seanse“ ljubljenja s partnerom izmenimo 9 mg vode, 0,18 g organskih materija, 0,711 mg masnih materija i 0,45 mg soli. Osim toga, poljupci su puni prirodnih antibiotika, a mozak za to vreme, otpušta supstancu koja ublažava osećaj bola.


Takođe, studije su dokazale kako osobe koje izmene barem jedan poljubac dnevno ređe imaju saobraćajne nesreće, manje su bolesni i čak imaju bolja primanja od osoba koje nisu sklone razmenjivanju nežnosti.


Studije o poljupcima ne staju tu! Stručnjaci irskog fakulteta „Stranmillis“ dokazali su kako način na koji se ljubimo otkriva našu ličnost. Na primer, osobe koje glavu okreću udesno dok prilaze partneru su emotivni i maštoviti. Prilaz partnerovim usnama sa druge, leve, strane govori kako je u pitanju hladna i stidljiva osoba. Okrećući glavu na desnu stranu, osoba otkriva levi obraz, koji kotroliše desna hemisfera mozga, a u njoj se nalazi centar za emotivnost.


Mnogi će, možda, olako odbaciti ovu teoriju, ali stručnjaci i za takve imaju odgovor! Njima savetuju da se „bace“ na svakodnevno razmenjivanje nežnosti i da tek posle toga odgovore na pitanje da li se osećaju bolje i u kojoj meri!

Tagovi: