POŽARI OKO ATINE izmakli kontroli (VIDEO)

by | avgust 23, 2009

Požari koji bukte na obodu grčkog glavnog grada Atine izmakli su kontroli, a izgorelo je mnogo domova i više hiljada hektara šumskog područja, javili su sinoć grčki mediji.
Vlasti u Grčkoj su tokom dana proglasile vanredno stanje u pogođenom delu zemlje, a vatra, nošena jakim vetrom prema planini Penteli, sada posebno ugrožava stambena naselja u okolini Atine.

 

pozar u atiniISTRAGA

Širenje požara na druga gusto naseljena područja nastoji da zaustavi 210 vatrogasaca sa više desetina cisterni vode i vatrogasnih vozila, uz pomoć vojnih jedinica, dok protivpožarna avijacija ne može da leti pre jutra.
Od juče ujutro širom Grčke izbilo je 65 šumskih požara, a državni tužilac zatražio je pokretanje istrage o uzrocima stihije.
Grčki premijer Kostas Karamanlis je, predsedavajući sednicom štaba vatrogasnih operacija u Atini, rekao da je to „velika i veoma teška bitka“ i da je „najveći prioritet zaštita ljudskih života i imovine“.

 

Generalni sekretar Komunističke partije Grčke Aleka Papariga kazala je da je reč o „organizovanom planu podmetanja požara“ onih koji žele da prodaju zemlju u područjima obuhvaćenim vatrom.

 

 

Grčke vlasti naredile su danas evakuaciju svih 10.000 stanovnika atinskog rezidencijalnog predgrađa Agios Stefanos, koje je ugroženo požarima koji već tri dana besne oko grčke prestonice.
Opštinski zvaničnici izdali su instrukcije građanima tog predgrađa udaljenog oko 23 kilometra severno od Atine da napuste svoje domove, jer je do njega stigla vatrena stihija.
Dvanaest aviona za gašenje požara i devet helikoptera pomažu stotinama vatrogasaca na zemlji u borbi protiv vatre, koja je do sada uništila oko 12.000 hektara borovih šuma i gustog rastinja. Zvaničnici su naveli da do sada nisu prijavljene ljudske žrtve.
U atinskoj prefekturi zvaničnici su proglasili vanredno stanje, a grčke vlasti su saopštile da se očekuje da tokom dana stignu i dva italijanska i jedan francuski kanader, koji će pomoći grčkim službama u lokalizovanju požara, najgorih od 2007. godine, kada je na jugu Grčke život izgubilo više od 70 ljudi.

 


 

Izvor: 24 sata

 

Tagovi: