Pravila za bebin DOBAR SAN

by | decembar 26, 2009

beba spavaDobar san je ključan za rast svake bebe. Ali ukoliko su suve, site i ukoliko im nije ni vruće ni hladno, spavaće čvrstim snom i budite uvereni da će nakon buđenja biti spremne da istražuju svet oko sebe koliko god je to moguće!

Dok spava, bebin stomačić se kontrahuje i do 8 cm. Zbog toga je važno da se pelena koju beba nosi prirodno prilagođava njenim pokretima. Šta možemo da uradimo kako bismo osigurali da naša beba spava mirno i da bude suva tokom svake noći? Eksperti vam pružaju nekoliko saveta i trikova za dobar san vaše bebe…

1. Od samog početka uvedite prepoznatljivu svakodnevnu rutinu, koja podrazumeva redovnu dremku, ustaljivanje navika i vremena spavanja.

2. Drugačijim ponašanjem naučite vašu bebu da razlikuje dan od noći: tokom dana, dok hranite bebu, pričajte joj, a tokom noć budite tiši u obraćanju i koristite prigušeno svetlo.

3. Kada beba napuni šest meseci, možete da počnete sa stvaranjem sledeće rutine – kupanje-hranjenje-priča-krevet, tako da ona zna šta može da očekuje i veća je verovatnoća da će se uspavati.

4. Mekana igračka često pruža utehu i odličan je rekvizit za uspavljivanje.

5. Kako biste znali da je vašoj bebi udobno, obucite je u fleksibilnu i udobnu odeću i pelenu koja joj dobro pristaje da biste izbegli praznine ili curenje.

6. Uzdržite se od proveravanja vaše bebe svaki put kada se ona pomeri ili uskomeša tokom noći – malčice plača usled buđenja je normalno. Vaša beba mora da nauči kako da ponovo uspostavi san i da sama ostane tako pospana kako bi utonula u dublju fazu sna.

Tagovi: